Centrala de la Cernavodă este pregătită pentru cutremur, dar și pentru secarea Dunării

Oficialii centralei nucleare de la Cernavodă, dar şi ai companiei Nuclearelectrica au dat asigurări că în România este asigurată 100% securitatea nucleară, existând planuri de rezervă nu doar pentru seisme, dar şi pentru „secarea Dunării”, scrie Money.ro

Şeful Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a susţinut în debutul audierii că Centrala de la Cernavodă produce aproximativ 20% din energia electrică din România, folosindu-se reactoarele de tip CANDU, care folosesc apa grea. „Noi spunem că ale noastre sunt cele mai bune, pentru că până acum nu a avut loc un incident sau un accident în tehnologia CANDU (…) Anul trecut am luat primul loc în lume la operarea centralelor de tip CANDU, şi locul 12 din 416 de centrale nucleare din lume”, a spus şeful Nuclearelectrica.

Budulan a menţionat că ponderea centralelor de tip CANDU din totalul centralelor nucleare se ridică la 10%, respectiv 34 de centrale din 416.

În ceea ce priveşte riscul seismic, directorul Nuclearelectrica a precizat că acesta este minim, menţionând faptul că un cutremur care ar putea afecta activitatea centralei poate avea loc în România o dată la 10.000 de ani, citând datele Institutului de Fizică a Pământului. „La noi proiectul (centralei nucleare, n.r.) a fost calculat la 8 grade richter, dar elementul care cred eu, e punctul meu de vedere personal, un epicentru în munţii Vrancei niciodată nu o să fie cu epicentrul în Cernavodă, ca să ajungă la o asemenea intensitate. Şi mai mult de atât, Dunărea este chiar un amortizor important în faţa Cernavodei, prin faptul că poate să amortizeze unda de şoc care vine dinspre Vrancea”, a apreciat Budulan.

Oficialul Nuclearelectrica a menţionat că în cazul oricărui incident nuclear, oricând sunt la dispoziţie „cel puţin 100-150 de oameni care pot să intervină”. „În permanenţă sunt 50 de oameni în centrală”, a mai spus Budulan.

Totodată, el a precizat că perspectiva României este să mai construiască două reactoare nucleare, iar dacă acestea nu vor fi construite „România va deveni dependentă de energia din exterior”. „Va trebui să facem toate eforturile, mai ales că avem avizul Comisiei Europene de construcţie a două grupuri nucleare. Toată imaginea care ni se face acum este o imagine care face ca România s-ar putea să nu mai poată să construiască cele două grupuri nucleare”, a subliniat Budulan, precizând că se realizează un mare deserviciu ţării prin atacurile la Nuclearelectrica şi la achiziţia de amortizori seismici.

Citește mai mult pe Money.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *