Centrala de la Brazi a Petrom, ultima investiție semnificativă în sectorul energetic, a împlinit 10 ani. A produs de atunci peste 32 TWh

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, celebrează 10 ani de la punerea în funcțiune a centralei electrice de la Brazi, arată un comunicat al companiei.

Centrala a produs în această perioadă o cantitate totală de peste 32 TWh de energie electrică.

„Suntem mândri că centrala de la Brazi este de zece ani un producător de încredere pentru industria și gospodăriile din România. Totodată, centrala noastră este un reper pentru siguranța aprovizionării cu energie electrică, având în vedere timpul rapid de pornire, flexibilitatea și eficiența ridicate. Credem că, în tranziția energetică a României, gazele naturale sunt cel mai bun partener pentru energia regenerabilă”, a declarat Franck Neel, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze  și Energie

Centrala Brazi este o centrală în ciclu combinat care folosește gaze naturale pentru a produce energie electrică destinată rețelei naționale și care folosește o tehnologie avansată care îi permite oprirea și repornirea într-un interval foarte scurt de timp.

Centrala are, datorită acestei tehnologii, un rol important în asigurarea de servicii auxiliare de sistem și de echilibrare a Sistemului Energetic Național (SEN), compensând cu electricitate atunci când sursele regenerabile sunt intermitente. Această tehnologie avansată permite centralei să funcționeze în condiții de eficientă ridicată, de 57%, comparativ cu media de 30% a centralelor electrice din România.

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România. Construcția centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012.

Centrala electrică cu ciclu combinat Brazi are o putere instalată de 860 de MW și dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW și o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW.

Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conținută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină.

Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din  producția de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului București.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *