Centrala electrică de la Brazi, cea mai nouă capacitate de generare cu producție semnificativă din România, a produs în trimestrul doi al anului doar 0,05 TWh de energie electrică, potrivit datelor Petrom. Ofcialii companiei spun că nu ar fi fost profitabil să producă mai mult.
Centrala pe gaze în ciclu combinat pe care o deține Petrom la Brazi a produs foarte puțină electricitate în al doilea trimestru al anului, respectiv doar 0,05 TWh, în scădere cu 89% față de nivelul consemnat în al doilea trimestru al anului precedent.
“Centrala electrica Brazi a generat o productie neta mica de energie electrica de 0,04 TWh in T2/19, comparativ cu 0,41 TWh in T2/18, din cauza marjelor negative, data fiind cresterea preturilor la gaze si CO2. Revizia planificata pentru anul 2019 pentru centrala Brazi a avut loc intre 30 martie si 14 aprilie pentru intreaga capacitate si intre 15 si 28 aprilie pentru o jumatate de capacitate. Lucrarile au fost finalizate la timp si in conformitate cu bugetul”, se arată în raportul companiei.
Explicația acestui fapt ține de condițiile de piață.
“În aprilie, a fost foarte multă energie hidro în piață, iar lunile următoare condițiile economice nu au fost favorabile, din cauza prețului de piață al gazelor și al costului cu emisiile. Nu ar fi fost eficient să producem mai mult”, a explicat Frank Neel, membru al directoratului Petrom, responsabil de Downstream Gas. El a spus că, totuși, începând cu luna iulie, centrala produce mai mult. Și va produce și mai mult în a doua parte a anului, inclusiv prin prisma faptului că are allocate cantități mai mari pe care trebuie să le frunizeze pentru consumul populației, la preț reglementate de ANRE: 259 de lei/MWh. Și va și mai profitabil: “Este mai eficient pentru centrala noastră să funcționeze iarna, decât vara”, a spus Neel.
În acest an, centrala de la Brazi trebuie să livreze 1, 14 TWh de energie electrică
Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi a Petrom, cel mai mare proiect privat de investiţii greenfield din sectorul energetic din România (530 de milioane de euro), a fost pusă în funcţiune în 2012. Are o putere instalată de 860 MW şi, alături de centralele hidro, este printre cele mai flexibile capacităţi degenerare din România.