Cele trei societăți de distribuție a energiei din grupul Electrica fuzionează

Consiliul de Administrație al Electrica SA a aprobat de principiu, în ședința din data de 27 mai, fuziunea prin absorbție a celor trei societăți de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica – SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud și SDEE Muntenia Nord, iar societatea absorbantă ar urma să fie SDEE Transilvania Nord, arată un comunicat al Electrica.

Hotărârea Consiliului de Administrație reprezintă încă un pas important în planul de implementare a Strategiei Grupului pentru perioada 2019-2023, după ce, la finalul lunii martie, a fost aprobată de principiu și fuziunea celor două societăți de servicii energetice din cadrul Grupului – Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE) și Servicii Energetice Muntenia SA (SEM).

“Pe aria de distribuție, continuarea procesului de transformare, modernizare și optimizare a modelului de business, în raport cu prevederile cadrului de reglementare, reprezintă o etapă esențială a strategiei Electrica. Obiectivele principale urmărite pe termen scurt și mediu sunt creșterea calității serviciilor oferite celor 3,8 milioane de consumatori, concomitent cu îmbunătățirea performanței operaționale și optimizarea costurilor la consumatorul final. Pe termen lung, obiectivul constă în pregătirea organizației pentru a face față provocărilor generate de megatendințele care marchează industria energetică (decarbonizare, descentralizare, digitalizare)”, arată comunicatul.

În zona de servicii energetice, obiectivul strategic este de a transforma compania într-un furnizor integrat de soluții energetice, și am început deja să pregătim un portofoliu de servicii integrate și competitive, care să acopere atât servicii de proiectare și  execuție pentru rețelele de distribuție și instalațiile de producție, cât  și  servicii adaptate nevoilor clienților business.

Ambele inițiative strategice creează oportunitatea implementării unor noi arhitecturi optimizate de sisteme informatice suport pentru procesele de business și accelerarea implementării unor  soluții informatice moderne care să permită derularea operațiunilor în condiții de eficiență și siguranță. Accelerarea transformării digitale este deja parte a procesului de eficientizare a Grupului Electrica, reprezentând un pilon strategic al modernizării, ținta noastră fiind transformarea într-o organizație optimizată și agilă, pe toate liniile de business.

Electrica este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice: acoperă 18 județe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Cele trei companii de distribuție din cadrul Grupului gestionează 198.988 km de linii electrice și deservesc aproximativ 3,8 milioane de consumatori finali.

În anul 2019, operatorii de distribuție din cadrul Grupului Electrica au distribuit aproximativ 17,7 TWh, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel național către utilizatorii finali.

După listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea și retehnologizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiți în ultimii cinci ani, la care se adaugă 600 de milioane lei, reprezentând planul de investiții pentru 2020.

“Fuziunile aprobate de Consiliul de Administrație al Electrica sunt în linie cu noua Strategie a Grupului și reprezintă pași importanți în atingerea obiectivului ce vizează optimizarea modelului de afaceri.

Suntem convinși că fuziunea companiilor de distribuție și cea a celor de servicii energetice vor aduce multe beneficii pentru Grup. Scopul este reprezentat de eficientizarea activității, astfel încât brand-ul Electrica să-și consolideze imaginea de cel mai puternic jucător de pe piața energiei electrice.

Implementarea strategiei asigură perspective solide de dezvoltare a companiei, iar rezultatele încep deja să se vadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

4 Comments

 1. Cea mai mare aberație care se poate face. Nu au avut și nici nu vor avea vreodată cap. De circa 4 sau 5 ani fac numai reorrganizari. Din 5 directori care erau pe o distribuție în 2014 acum sunt 30 și dacă mai pui și consilierii directorilor vai mama noastră. Acum vor face una singura care va avea probabil cel puțin de 3 ori câte 30 de directori. Păcat de elita energetici românești care pe vremea lui ceașcă au ținut în mana sistemul în condiții care la școală se spunea ca acesta întra în colaps.

 2. Buna ziua,
  Eu am lucrat la unul din serviciile mentionate si doresc sa intreb de ce a fost nevoie de separare in trecut iar acum se doreste reunificarea sucursalelor .
  Sa inteleg ca au fost interese?
  De ce s a vandut catre ENEL pachetul majoritar ?Energia este produsa de apa,carbune etc.ale statului nostru, iar transportul se face cu LES SI LEA MADE RÒMANIA.
  Cu consideratie!

 3. Separarea transportului de distributia energiei elecrice si mai ales externalizarea serviciilor nu a fost ceruta de nimeni. o interpretare damboviteaza a directivelor europene in domeniu. Cine sa ancheteze, cine sa traga la raspundere? S-au cladit imperii pe aceasta divizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *