Cele șase reactoare nucleare care se vor construi în Franța vor costa 51,7 miliarde de euro

Cele şase reactoare nucleare despre care preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că vor fi construite pentru a reînnoi parcul actual şi care vor intra în funcţiune progresiv, începând din 2037, vor costa circa 51,7 miliarde euro, potrivit Guvernului Franţei, citat de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat publicat luni de Cabinetul premierului francez, Jean Castex, se menţionează că suma de 51,7 miliarde euro va trebui investită într-o construcţie ce se va întinde pe circa 25 de ani pentru aceste şase reactoare, care vor avea o viaţă utilă de 60 de ani de la punerea în funcţiune.

Este vorba despre o evaluare într-un scenariu mediu şi nu include cheltuielile de finanţare. Dar integrează 6,9 miliarde euro pentru incertitudini sau riscuri şi 1,7 miliarde euro în plus pentru dezmembrarea instalaţiilor şi gestionarea reziduurilor nucleare pe termen lung.

Responsabilii cu acest studiu au schiţat şi un scenariu pesimist, care ar putea creşte suma necesară cu 4,6 miliarde euro.

Pe 10 februarie, Macron a prezentat un program pentru construirea a şase reactoare tip EPR2, o versiune îmbunătăţită a European Presurized Reactor (EPR), care se construieşte în Flamanville, pe coasta Normandiei, şi care acumulează ani de întârzieri şi miliarde de euro costuri suplimentare, scrie EFE.

Planul lui Macron include, de asemenea, opţiunea de a construi până la opt reactoare suplimentare.

Reactorul EPR de la Flamanville se află de 14 ani în construcţie, nu se prevede intrarea sa în funcţiune până în 2023 şi de la suma de 3,4 miliarde euro bugetată iniţial s-a ajuns la 12,7 miliarde euro, după cum calculează compania de electricitate de stat EDF.

Circa 70% din energia electrică generată în Franţa provine de la cele 56 de reactoare nucleare pe care le exploatează în prezent EDF, dintre care multe vor trebui închise în următorii ani, când vor ajunge la finalul duratei de viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *