“Fuziunile şi achiziţiile din sectorul energetic cunosc în sfârşit un reviriment după nivelul scăzut atins în 2009. Valoarea totală a tranzacţiilor înregistrate anul trecut, exceptând sectorul energiilor regenerabile, a crescut cu 19% faţă de 2009”, se arată într-un raport al companiei globale de consultanţă PriceWaterhouseCoopers
“Globalizarea sectorului energetic avansează pe multiple fronturi. Spre exemplu, companiile se gândesc să-şi extindă prezenţa pe pieţele emergente. Se observă totodată un interes internaţional sporit pentru activele de infrastructură energetică, iar prezenţa chineză în sectorul energetic se intensifică, nu doar la nivelul marilor companii de transport electric, ci şi al producătorilor independenţi de energie” mai arată raportul.
„Suntem de părere că această tendinţă de resuscitare a tranzacţiilor va continua, însă acest lucru depinde în mare măsură de revenirea cererii de energie pe pieţele dezvoltate, ceea ce va da companiilor încredere în programele lor de investiţii şi modernizări”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Departamentului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.
„Dacă revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne aşteptăm să apară oportunităţi interesante de vânzare de active de care să beneficieze anumite companii. Îndeosebi în Europa, acest trend se va accelera pe măsură ce companiile eliberează capital pentru investiţii şi atrag totodată resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructură şi a fondurilor de pensii”, a adăugat Lupea.
Topul celor mai importante 10 tranzacţii din energie în 2010
- Achiziţia International Power, producător global de energie electrică, cu sediul în Marea Britanie, de către grupul francez GdF Suez, pentru 13,5 miliarde de dolari
- Cumpărarea EDF Energy Plc., distribuitor de energie electrică din Marea Britanie, de către trei actori din Hong Kong: Cheung Kong Infrastructure Holdings Ltd, Hongkong Electric Holdings Ltd, Li Ka-Shing Foundation. Preţul: 9,1 miliarde de dolari
- Achiziţia conglomeratului energetic local Energie Baden-Wuerttemberg AG – EnBW din Germania de către autorităţile din landul Baden-Wuerttemberg, pentru 6,4 miliarde de dolari.
- Tranzacţia prin care compania americană FirstEnergy a cumpărat Allegheny Energy, tot din SUA, pentru 5,5 miliarde de dolari
- Achiziţia diviziei americane de producţie e energiei electrice a grupului E.On (E.On US LLC) de către compania americană PPL Corp. Valoarea tranzacţiei: 5 miliiarde de dolari.
- Cumpărarea companiei americane de distribuţie de gaz şi electricitate Nstar de către firma americană Northeast Utilities, pentru 4,3 miliarde de dolari.
- Achiziţia companiilor Country Energy şi Integral Energy Australia de către Origin Energy Ltd, tot din Australia, pentru 3,2 miliarde de dolari.
- Tranzacţia prin care producătrorul independent de energie britanic Dynergy Inc a fost cumpărat de către Icahn Enterprisei din Statele Unite, pentru 2,9 miliarde de dolari.
- Energy Australia, un business local de distribuţie de gaz şi electricitate pentru consumatorii casnici, a fost achiziţionat de către CLP Holdings, din Hong Kong, pentru 2 miliarde de dolari.
- Achiziţia prin care Mirant Corp, un producător local de energie electrică din Statele Unite a fost cumpărat de RRI Energy Inc, tot din SUA, pentru 2 miliarde de dolari.
Din punctul de vedere al valorii ţintelor de preluare, Europa ocupă primul loc al clasamentului tranzacţiilor din sectorul energetic în 2010, cu 51% (60% anul precedent), urmată de America de Nord (28%, de la 13% anul precedent) şi de zona Asia Pacific, cu 14% din total, faţă de 16% anul precedent.
Raportul integral al PWC, Power Deals 2010, poate fi citi aici