Șase milioane de consumatori casnici români de energie electrică aflați încă în regim reglementat sunt în fața unei alegeri. Fie plătesc de la 1 ianuarie prețurile mai mari de serviciu universal solicitate de vechii lor furnizori, fie aleg o ofertă concurențială a acestor mari furnizori, fie aleg un alt furnizor. Dacă în trecut am arătat de ce nu trebuie aleasă oferta de serviciu universal și am arătat ofertele (mai bune) concurențiale ale furnizorilor mari, de data aceasta revenim cu același avertisment și vă supunem atenției cele mai bune oferte la energie electrică din țară, de la alți furnizori decât cei mari, Electrica, Enel, CEZ și E.On. Iar ofertele de mai jos sunt cele mai bune la nivel național, mai bune decât ale celor patru “mari”
De ce este important. Context
De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.
Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație.
Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On
A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare. După cum am scris zilele trecute, prețurile de serviciu universal pe care cei șase milioane de clienți casnici le vor plăti dacă nu fac nimic, sunt mult mai mari, în unele cazuri cu peste 25% față de tarifele reglementate actuale, ceea ce înseamnă un plus și de 11 lei la o factură lunară de 100 kWh.
Există însă opțiunea, dacă oamenii nu doresc să schimbe furnizorul, să accepte o ofertă de piață concurențială de la același furnizor. Aceste oferte, chiar dacă sunt cu prețuri mai mari decât cele reglementate de acum (era inevitabil) sunt mai bune decât prețurile de serviciu universal comunicate de furnizori și, mai ales dacă aveți și un consum mare, economiile pot fi semnificative.
Despre ofertele concurențiale ale actualilor furnizori mari (Enel, Electrica, E.On, CEZ) și comparația cu prețurile de serviciu universal am scris aici:
De ce NU trebuie să plătiți prețurile mari la electricitate în regim de serviciu universal de la 1 ianuarie
Mai aveți opțiunea de a alege un nou furnizor, altul decât unul dintre cei mari. Avantajul pe care îl aveți este că, în multe cazuri, aveți parte de un preț mai bun chiar și decât cel al furnizorilor mari. Nu uitați că schimbarea furnizorului este un proces foarte simplu (trimiteti un email ca doriți să acceptați oferta și atât) și este gratuit. De asemenea, nu uitați că puteți schimba oricând furnizorul, în termen de 21 de zile.
Am făcut un top al celor mai bune cinci oferte din țară. Iată-le
A cincea cea mai bună ofertă vine din partea ICCO Energ, o companie românească cu sediul în Brașov. Compania oferă un preț al energiei active de 0,267 lei/kWh iar oferta este destinată tuturor zonelor din țară. Pentru comparație și alegând zona Bucureștiului, prețul de serviciu universal perceput de Enel în această zonă este de 0,34 lei, doar pentru componenta de energie activă, singura de fapt din factură care face obiectul dereglementării, toate celelalte componente (tarif de transport, distribuție, certificate verzi, taxă cogenerare, acciză, TVA) fiind în continuare reglementate de ANRE și nenegociabile.
Oferta este pentru un contract pe un an.
A patra cea mai bună ofertă vine din partea Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, și el tot un furnizor român. Compania oferă, la nivel național, un preț al energiei active de 0,255 lei/kWh, unic pentru toate zonele de rețea din România, pentru un contract semnat pentru un an. Prețul este fix pe toata durata contractului.
A treia cea mai bună ofertă vine din partea Restart Energy One, tot un furnizor român. Adresată, la fel, clienților casnici din toată țara, oferta are un preț al energiei active de 0,250 lei/KWh, pentru un contract pe un an, timp în care prețul nu se modifică. Mare atenție însă: acest preț este valabil doar pentru un consum anual de 1.000 kWh, consumul care depășește acest nivel fiind facturat la un preț de 0,285 lei/kWh.
A doua cea mai bună ofertă este a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care a intrat și pe zona furnizării de energie electrică pentru clienții casnici. Oferta este valabilă, și ea, pentru toate zonele țării, și se referă la un contract de furnizare semnat pe un an. Prețul energiei active este de 0,245 lei/kWh pentru primul semestru din 2021, după care, pentru al doilea semestru, prețul ajunge la 0,25 lei/kWh.
Cea mai bună ofertă care apare în comparatorul de oferte concurențiale al ANRE este cel al AIK Energy, care vine cu un preț de doar 0,228 lei/kWh, preț al energiei active. Nu dorim să influențăm în niciun caz alegerea făcută de dvs. dar considerăm că trebuie să știți mai multe despre această ofertă. În primul rând, deși apare în comparatorul ANRE pentru toate zonele de rețea din țară, se înțelege că este disponibilă doar pentru zona Muntenia (București, Ilfov, Giurgiu). AIK Energy este fosta Valahia Gaz, care a fost, în trecut, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România. Firma a fost foarte agresivă în oferte și pentru consumatorii casnici de gaz, însă, în noiembrie, și-a anunțat clienții că nu le mai poate asigura furnizarea gazului iar aceștia au fost trecuți la un alt furnizor, de ultimă instanță, Premier Energy. Pe piața de electricitate, o altă firmă din grupul AIK întâmpină probleme. Mai precis, AIK Energy Ltd. apare cu o datorie de circa 693.000 de lei la Transelectrica, în contul creanțelor pe piața de echilibrare, deci compania nu a plătit la timp facturile aferente dezechilibrelor produse în piață.
Optez pentru HIDROELECTRICA
Și eu optez pentru Hidroelectrica
La Hidroelectrica trimiți indexul doar pe mail. Nu se ia în considerare mereu. Sistemul de facturare e la pământ. Nu are o platforma online. Ai sa primești o factura la 2-3 luni. Părerea mea alege oferta unui furnizor mare. La un consum mediu casnic de 150 kwh n ai sa câștigi mai mult de 2-3 lei.
T
Total de acord,fara cont,fara plata online,fara trimitere index rapid ,fara istoric facturi/plati.Arhaic!!.Poate aleg NOVA.
HIDROELECTRICA…DE LA 1 IANUARIE 2021
HIDROELECTRICA , DE LA 1 IANUARIE 2021
Hidroelectrica!!!
Firma de notorietate
Optez HIDROELECTRICA.
Și eu optez pentru Hidroelectrica.
Da, cred că toată lumea ar trebui să aleagă Hidroelectrica, mai ales pentru că e românească și pentru că au tarife mai bune în momentul ăsta….
Ce se întâmplă dacă după un an se mărește prețul la compania aleasă? Se poate schimba din nou. E doar o întrebare.
Vezi contract(apare si la ANRE,daca alegi un furnizor arata pret si te trimite la contract).Reziliere contract: anunt in scris cu 30 zile inainte de data de incheiere contract,daca nu, se prelungeste pe aceeasi perioda. Furnizorul trebuie sa anunte si el cu 30 zile schimbare pret,in scris.Clientul poate refuza pretul nou in 15 zile de la comunicarea lui si binenteles la contract si merge la alt furnizor. Practic daca nu ai pret fix pe perioada contractului,furnizorul poate sa schimbe pretul oricand in interiorul perioadei ,daca iti comunica in scris.Concluzie:alegi pret fix (ceva mai mare)si nu stai cu ochii pe email sa vezi comunicate furnizor sau pret variabil si cind urca nesimtit treci la altul dar anunti cu 21 zile inainte de data de la care migrezi la alt furnizor.
Dar CEZ cum au preturile ?;
Si Electrica furnizare are pret bun si fix, Hidroelectrica il majoreaza dupa 6 luni
Românească… Până când?!
Hidroelectrica ar fi alegerea mea.
Hidroelectrica
HIDROELECTRICA, fără niciun dubiu.
DIGI NU MAI FURNIZEAZA ENERGIE ELECTRICA? INTREB PT UN PRIETEN…
Bucureștenii pot sa rămână în continuare, cum a fost ENEL ? CE ESTE MAI BUN PENTRU BUCURESTI ??
Optez pentru Hidroelectrica
Oricum, dacă veți avea o problema, tot Enel o va rezolva, dar îi contactează cei cu care semnați contractul (ei intermediază).
Pentru zona Dobrogea care ar fi cea mai buna oferta?
Și eu optez pentru Hidroelectrica.
Optez pentru hidroelectrica
da.am inteles ca Enel are pretul cel mai mre la care se adauga si abonament si energie verde si mai stiu eu care ,dar de ceilalti furnizori nu se spune cu ce va fi incarcata factura ,as dori caexpicatiile sa fie mai clare
Un singur pret s-a liberizat ,cel de energie activa,toate adaosurile celelalte sunt EGALE la toti furnizorii. Deci te uiti la pretul de energie activa,atat si la pret daca e fix sau variabil(ADICA IL POT MARI).Atentie! Abonamentul este ,dupa mine,un cost in plus fara beneficiu client si este pret per zi asa ca pe luna e intre 6 si 12 lei,depinde de furnizorul ales.Concluzie :alege oferta fara abonament si daca gasesti, pret fix pe perioada contractului.
Bună ziua, aș vrea să știu care e cea mai bună variantă pentru zona Transilvania ?
Am gasit o oferta la NOVA(vreaulanova.ro) la electricitate:NOVA 24-pret fix 24 luni,pret bun.Sfat -citeste contract (nu-i placut ,dar necesar mai ales cum poti rezilia/denunta contract dupa 24 luni.Au oferta de gaz+electricitate ,dar n-am apucat s-o vad! Prin comparare pretul e mai mic decat la Transilvania Nord.
Optez pt Hidroelectrica
Bună ziua!Pentru Dobrogea ce alegere pot face…ce oferta este mai buna?Multumesc frumos!
Bună ziua
Pentru Rm Vâlcea, ce ni s ar potrivi?
Pentru Rm Vâlcea, ce ni s ar potrivi?
Mulțumesc
Optez pentru Hidroelectrica
Pentru Dolj care este cea mai buna oferta la un consum de 150kw?
Va multumesc.
Un singur pret s-a liberizat ,cel de energie activa,toate adaosurile celelalte sunt EGALE la toti furnizorii. Deci te uiti la pretul de energie activa,atat si la pret daca e fix sau variabil(ADICA IL POT MARI).Atentie! Abonamentul este ,dupa mine,un cost in plus fara beneficiu client si este pret per zi asa ca pe luna e intre 6 si 12 lei,depinde de furnizorul ales.Concluzie :alege oferta fara abonament si daca gasesti, pret fix pe perioada contractului.
Dar eu care am un consum de 300kw/luna( sunt din TR)nu este normal sa optez pentru un serviciu cu abonament ?M as muta la Hidroelectrica dar nu stiu daca au acelasi pret ,indiferent de cat consumi .Am sunat la ei –degeaba …am trimis mail –degeaba !Ce ma sfatuiti ?Multumesc !
Ce ma sfatuiti sa aleg ?
Ce ma sfatuiti sa fac ?
in tara marilor it-isti (zgarci) furnizorii nostrii de energie,ANREE ,au niste site-uri de toata jalea.parca sunt facute de niste babe bete care se dau cu celofanul pe zapada si cu mona sub brat.informatiile care ni se dau noua consumatorilor,parca sunt intentionat formulate ca sa nu intelegi nimic.se vede clar aici fratia hotilor,parsivenia care face ca de ani de zile niste baieti destepti capuseaza firmele producatoare si consumatorii cu complicitatea organelor(anre,protectia consumatorilor,etc.)
Din toate comentariile si ofertele am ajuns la concluzia ca HIDROELECTRICA este cea mai buna.