Cele 3 miliarde euro din schema CfD pot fi folosite mult mai bine, în interesul României și al Europei, depășind angajamentul asumat de 5.000 MW. Avem reputația unor decizii proaste din care nu învățăm nimic. OPINIE

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, scrie, pe pagina sa de facebook, despre schema sprijin pentru regenerabile prin contracte pentru diferență, pe care nu o consideră oportună pentru România și oferă câteva argumente pentr a-și susține opinia. Iată textul integral:

Romania are obiectiv in PNRR sa instaleze cel putin 5000 MW in energie regenerabila (eolian si fotovoltaic). Daca nu instalează, pierde 30 milioane de euro din PNRR.

Pentru ca cei de la Comisia Europeana sa fie siguri ca vom instala, au trecut si am acceptat ca trebuie sa adoptam schema de promovare pe baza contractelor pentru diferenta. Pentru Comisia Europeana a fost o garantie ca ne vom atinge obiectivul.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat inainte de marea criza energetica cand preturile au sarit in aer. Aceasta criza energetica a fost un mare impuls pentru investitii, fiind deja instalati in 2022 si 2023 peste 2000 MWh in energie regenerabila.

Fara a tine cont ca lumea e alta decat cea cand s-a negociat PNRR, Romania se pregateste sa aloce din banii nostri ai tuturor, proveniți din certificatele de poluare, 3 miliarde de euro pentru a nu pierde cei 30 milioane de euro din PNRR.

Ce spun de ceva timp este ca cei 3 miliarde euro pot fi folositi mult mai bine, in interesul Romaniei si al Europei, depasind angajamentul asumat de 5000 MW. Cei 3 miliarde euro pot atrage alte 3 miliarde euro capital privat. Cu 6 miliarde euro, putem instala nu 5000 MW, ci peste 10 000 MW.

Daca am face asa cum spun, vor beneficia toti consumatori de o energie curata, sigura si sansa unor preturi mai mici, spre deosebire de strike price-ul din contractele pentru diferenta care va alinia pretul pietei pentru 15 ani la o valoare pe care o anticipiez mare pentru acest orizont de timp pentru ca ea se va decide, acum, cand nu e un moment bun.

Avem reputatia unor decizii proaste din care nu invatam nimic.

Dupa ce am facut acum aproape 12 ani o schema de ceritificate verzi mult prea generoasa care ne-a costat si ne costa peste 20 de miliarde de euro, am inceput sa nu mai vrem sa o respectam si sa abuzam investori care au crezut in noi. Am inceput sa amanam certificate. Continuam sa nu recunoastem dreptul investitorilor garantat de Codul Civil de a a face transfer de business. Am inceput sa-i supraimpozitam. Am inceput sa-i demonizam public pentru ca au crezut in noi. Ne alergam cu ei prin tribunalele nationale si internationale. Am inceput sa ne batem joc de cuvantul dat pentru ca am fost prea prosti sau prea hoti cand am facut acea schema.

Toate demersurile mele legate de subiectul schemei de contracte pentru diferenta vizeaza interesul public al Romaniei, avand convingerea ferma ca suntem pe cale sa repetam o mare greseala.

Vreau o Romaniei analitica, predictibila si corecta cu investitorii.

Vreau ca toate institutiile din Romania care iau aceste decizii sa nu poata zice : “nu am stiut ca pentru 30 de milioane euro, imi bat joc de 3 miliarde euro si de ideea de piata pentru 15 ani”. Ati stiut pentru ca va spun acum public, spre deosbire de schema cu certificate verzi cand v-am trimis doar telegrame de la Reprezenanta la UE pe care le-ati ignorat. Am avut dreptate si atunci si am si acum.

PS.1 Postarea mea nu are nicio tenta politica care sa il vizeze pe actualul ministru al energiei, un om educat. Un ministru, chiar si de buna-credinta, nu are cum sa le stie pe toate, unele lucruri fiind, de altfel, foarte tehnice si cu o istorie in spate.

  1. 2 Cei cativa care aveti interesul in aceasta schema prin care vreti sa pacaliti Romania va pierdeti timpul incercand sa ma faceti sa tac. Daca ma cunoasteri putin, stiti ca nu pot fi nici intimidat si nici cumparat.

1 Comment

  1. Dacă ar fi de bună credință,nu ar fi declarat ” proiect de suflet” CHEAP Tarnița – Lăpustesti pentru că apoi să permită SAPE să facă exact invers! Cu pregătirea sa e clar că- și dă seama de eroarea cu CfD și totuși le susține! De ce? O variantă este ordinul pe unitate! Pentru a bloca inițiativa să,e nevoie de organizare,nu ajunge o opinie,sau n opinii contrare. Cine organizează pe cei care – ajunși la o masă critica- pot bloca contractele CfD? Folositoare unor șmecheri pe care nu- i interesează altceva decât banul,chiar înrisit cu” sânge” nevinovat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *