Cel puţin trei noi centrale pe gaze vor fi construite cu bani europeni, mecanismul 10d – surse

Cel puţin trei centrale termoelectrice, pe gaze naturale, vor fi construite cu finanţare europeană, din Fondul de Modernizare pus la dispoziţie de Comisia Europeană, potrivit unor surse guvernamentale.

“Conversia pe gaze a CET Craiova 2, care e la Complexul Energetic Oltenia şi pentru care studiul de fezabilitate e gata, viitoarea centrală pe gaze în ciclu combinat de la Mintia, pe care o va dezvolta Romgaz, şi centrala de la Fântânele, pentru care sunt trei oferte, dintre care una a Electrica, vor fi finanţate şi din Fondul de Modernizare al Comisiei Europene”, au spus sursele noastre.

Proiectul centralei noi de la Mintia, centrală care este identică cu cea de 430 MW de la Iernut care va fi terminată în acest an, ar putea fi demarat în luna februarie a anului viitor, potrivit ultimelor estimări ale oficialilor Romgaz. CET Craiova 2 este parte a planului de restructurare al CE Oltenia, care prevede închiderea celor două grupuri actuale pe cărbune de câte 150 MW începând cu anul 2025. Aceste capacități vor fi inlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze, pus in funcțiune cu un an mai devreme, în 2024. În ceea ce priveşte Fântânele, noua centrală ar urma să fie construită pe amplasamentul fostei termocentrale din județul Mureș, aflat în proprietatea Electrocentrale Grup, acum dezafectată, şi ar urma să aibă o capacitate de 250 MW.

România va dispune de câteva miliarde de euro, prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050. Una dintre surse va fi  Fondul de Modernizare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru că acolo apare în directiva EU-ETS), un fond la care se strâng banii de la toţi poluatorii din statele membre, şi din care, apoi, Comisia selectează proiecte și decide ce proiecte pot fi finanţate. Este un fond la care România speră mult, în condițiile în care, potrivit unor surse din piaţa românească de energie, România ar putea beneficia de circa 6 miliarde de euro pentru a se finanţa proiecte din acest fond.  În ciuda reticenţei Bruxelles-ului faţă de utilizarea gazelor în procesul de tranziţie energetică, sursele noastre din Guvern spune că aceste proiecte vor fi finanţate, alături de altele.

4 Comments

  1. Super ,investitii in productie ! Este bine doar in zona de vest a tarii! Este bine si acolo sa nu uitam ca avem populatie fara loc de munca si diponibilitate si nu in ultimul rand locatii si in MOLDOVA . Sunt centrale cu personal califificat si pe „picior” de lichidare.Se pot face investitii care pot fii motor si substenanta pentru industria consumatoare de energie.

  2. Sper sa fie al țării profitul ( plusvaloarea) că am dat și ultima ” felie de măr ” din livada sa menținem PIB- ul altor țări
    Stima ,
    Sorin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *