Compania franceză TotalEnergies, unul dintre giganții petrolieri ai lumii, este cel mai mare dezvoltator de energie solară la scară largă, în funcție de proiectele operaționale, contractate și în curs de construcție, potrivit unui studiu citat de presa de specialitate Dintre primele zece companii din lume, încă una face parte din Big Oil – BP, prin intermediul filialei sale Lightsource BP.
Printre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie solară se numără diviziile de energie regenerabilă ale conglomeratelor industriale și energetice, filialele firmelor de gestionare a activelor și companiile dedicate industriei regenerabilelor
Dintre primii zece dezvoltatori globaali de proiecte fotovotaice, șase au sediul în Europa, trei în America de Nord și unul în Asia de Sud. Portofoliile lor de proiecte sunt situate în principal în America de Nord, urmată de Asia-Pacific, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iunie publicate de firma de cercetare Mercom Capital Group
Grupul celor zece înseamnă aproape 145 GW de capacități fotovoltaice în funcțiune sau în curs de construcție și proiecte solare cu contracte de achiziție de energie (PPA) semnate. Există 49,5 GW operaționali, față de 29,1 GW în construcție. Pipeline-ul de proiecte a ajuns la 66,2 GW, se arată în raport.
Mercom a inclus doar proiectele și instalațiile cu o capacitate de cel puțin 1 MW, iar dezvoltatorii luați în calcul au proiecte în cel puțin două țări. Din cauza acestui criteriu, pe listă nu se află nicio companie chineză.
„TotalEnergies, supermajorul din domeniul petrolului și gazelor, a apărut ca fiind cel mai important dezvoltator în fotovoltaicele la scară largă. Adani Green Energy și Brookfield Renewable Partners s-au clasat pe locul al doilea și, respectiv, al treilea. Enel Green Power și Lightsource bp au completat lista primilor cinci dezvoltatori”, se arată în document.
Potrivit raportului, piața globală de energie fotovoltaică a avut un an de recorduri în 2022, cu o valoare estimată de 191 GW instalați, o creștere de 22,1% de la an la an. China a adăugat cel mai mult, 86 GW, cu 62,4% mai mult decât în 2021, susținând semnificativ creșterea la nivel mondial a instalațiilor fotovoltaice. Statele Unite au avut a doua cea mai mare creștere a capacității de energie solară în 2022, 17,6 GW. Volumul instalărilor noi a scăzut cu 8,3%, de la peste 19 GW, din cauza incertitudinii privind aprovizionarea cu panouri. „La sfârșitul anului 2022, capacitatea fotovoltaică solară instalată cumulată a depășit 1 TW, ajungând la o valoare estimată de 1.054 GW. China, SUA și Japonia au reprezentat aproape 56% din capacitate”, se arată în raport.
TotalEnergies operează în Europa de Sud-Est prin intermediul filialei sale Total Eren
TotaEnergies a declarat anterior că vizează o capacitate brută de producție de 35 GW din surse regenerabile și stocare până în 2025 și 100 GW până în 2030. De menționat că subsidiara sa Total Eren este activă în regiunea Europei de Sud-Est. Compania are 350 MW în centrale electrice din surse regenerabile în funcțiune sau în construcție în Grecia și 90 MW în funcțiune în Bulgaria. De asemenea, a fost unul dintre câștigătorii primei licitații pentru energie eoliană din Albania.