Cel mai mare parc fotovoltaic din Eurpopa, inaugurat oficial în Germania. E amplasat pe o fostă carieră de cărbune

Operatorul de rețea de transport 50Hertz din Germania a inaugurat oficial parcul fotovoltaic Witznitz de 650 MW, amplasat la sud de Leipzig, Germania, descris drept cea mai mare centrală solară din Europa, potrivit Enerdata.

Parcul Witznitz a fost construit în ultimii doi ani pe amplasamentul unei fost cariere de lignit și acoperă o suprafață totală de aproximativ 500 de hectare în municipalitățile Neukieritzsch, Böhlen și Rötha.

Instalația, care a produs pentru prima dată energie în decembrie 2023, injectează electricitate direct la tensiune foarte înaltă, contribuind totodată la menținerea stabilității rețelei, mai arată Enerdata.

Instalația situată la sud de Leipzig, în estul Germaniei, a depășit astfel parcul Francisco Pizarro al Iberdrola, finalizat în 2022, socotit ca fiind cea mai mare din Europa. Centrala fotovoltaică din Spania are o capacitate de 590 MWp și o conexiune la rețea de 553 MW.

De remarcat că Turcia găzduiește o centrală solară de 1,35 GW, respectiv 1 GW, pusă în funcțiune în urmă cu un an. Dar aceasta este situată în Asia Mică, la Karapınar, în provincia Konya, deci nu se află geografic în Europa. De asemenea, în Spania există un cluster de 850 MW format din 17 unități de energie fotovoltaică.

În plus, Iberdrola lucrează acum la un proiect de 1,2 GW în Portugalia. Iar o parte semnificativă a investițiilor gigantice în solar ar urma să fie găzduită de Europa de Sud-Est, inclusiv în România, unde este un proiect de parc de peste 1.000 MW in dezvoltare.

Noul parc solar din Germania este format din zece secțiuni și are 1,1 milioane de panouri. Prima parte a proiectului a fost pusă în funcțiune în decembrie. Amplasamentul cuprinde peste 500 de hectare în cadrul fostei mine de cărbune de suprafață Witznitz și 150 de hectare de terenuri adiacente. Investitorii au declarat că testează uzul dual pe o suprafață peste cinci hectare. Cunoscut sub denumirea de agrivoltaic, termenul reprezintă activități agricole și energie solară în același loc.

Shell Energy Europe a semnat în septembrie 2023 un contract de achiziție de energie (PPA) pe 15 ani pentru a prelua producția a 600 MW. Separat, a încheiat un acord cu Microsoft pentru a-i furniza producția unei capacități de 323 MW.

Având ca scop atenuarea impactului social și de mediu, Hansainvest și Move On au construit drumuri cu piste de ciclism și drumeții de 13 kilometri în total, cu garduri vii de-a lungul gardurilor instalației fotovoltaice, plus zone forestiere pe 13 hectare.

La sfârșitul anului 2023, energia solară reprezenta aproximativ 33% din capacitatea instalată a Germaniei, cu peste 81 GW, dar a contribuit cu doar circa 12% din producția de energie a Germaniei, cu cei 61 TWh.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *