Cele două firme care operează parcul eolian de 600 MW din Dobrogea au scos la vânzare mai multe pachete, mici, de energie cu livrare în prima parte a anului viitor. Au fost și câte 11 oferte de răspuns la fiecare sesiune de licitație.
Tomis Team și Ovidiu Development, care operează parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian din România, cu 600 MW instalați au scos la vânzare în 13 noiembrie, pe piața de contracte bilaterale PCCB-LE Flex a OPCOM, 7 pachete de energie electrică cu livrare în prima parte a anului viitor, în profil bandă.
Energia scoasă la vânzare este cu livrare în perioada ianuarie-aprilie 2025, ianuarie-mai 2025, inclusiv, și în luna aprilie, dar la puteri destul de mici, între 4 și 7 MW bandă, În total, în cele șapte sesiuni de licitație s-au scos la vânzare undeva la 108 GWh de energie electrică.
Pentru pachetele pe mai multe luni, producătorul a cerut prețuri de 497, respectiv 519 lei/MWh. A obținut între 538 și 567 lei/MWh, dar dincolo de preț – care este doar cu puțin sub ce s-a mai tranzacționat în ultima vreme pentru livrarea în anul viitor, mai interesant este numărul celor care au dorit să cumpere.
La fiecare sesiune de licitație au venit cu oferte de cumpărare între 7 și 11 companii: furnizori, traderi, distribuitori ba chiar și alți producători. În total 13 companii: Distribuție Energie Electrică România (DEER), Distribuție Energie Oltenia (DEO), Rețele Electrice Muntenia și Delgaz Grid, furnizorii și traderii Renovatio Trading, Getica 95 Com, PPC Energie, Energy Distribution Services, MET România Energy, ICCO Energ și Electrificare CFR SA, OMV Petrom și AMV Solar.
Distribuitorii DEER și Rețele Electrice au cumpărat cinci din cele șapte pachete, energia urmând a fi folosită pentru consumul propriu tehnologic al rețelelor, cel mai probabil. Celelalte două au fost cumpărate de ICCO Energ și AMV Solar.
Parcul eolian Fântânele Cogealac, cel mai mare din România și încă cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, a fost operat întâi de CEZ, care a vândut apoi toate activele din România giganticului fond australian Macquarie, care, la rândul lui, l-a vândut, alături de toate celelalte active din regenerabile cumpărate de la CEZ, grecilor de la PPC.
Anul trecut, cele două firme care operează parcul au înregistrat un profit net cumulat de circa 300 de milioane de lei la venituri de 1,3 miliarde.