Producţia de energie electrică a celui mare parc eolian de uscat din Europa, cel instalat de firma cehă CEZ în Dobrogea, a scăzut semnificativ în primele nouă luni ale acestui an, contribuind la înrăutăţirea situaţiei întregii divizii de generare de energie din surse regenerabile a grupului.
CEZ a produs în România, în primele nouă luni ale anului, 0,8 TWh de energie electrică, în scădere cu 16% faţă de cantitatea de 1 TWh raportată în aceeaşi lună a anului trecut. Explicaţia care apare în raportul companiei cehe: vântul a bătut mai rău în România.
CEZ a instalat, în Dobrogea, în zona Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, cu o capacitate de 600 MW. Investiţia în acest proiect a fost de 1,1 miliarde de euro, iar acesta este, de departe, principal sursă de generare de energie electrică de la noi din ţară pe care o deţine compania din Cehia. Parcul are 240 de turbine de 2,5 MW fiecare.
Cehii se aşteaptă la o reducere a declinului în al patrulea trimestru, dar este clar că, şi aşa, parcul eolian din Dobrogea va merge mai rău decât anul trecut. Potrivit estimărilor CEZ pe tot anul, producţia de energie electrică din România va ajunge, la finalul anului, la 1,2 TWh, în scădere cu 13% faţă de cei 1,4 TWh de anul trecut. Trebuie însă să ţinem cont că 2017 a consemnat un record de producşie pentru eolienele CEZ din România.
Aşa cum puteţi vedea mai jos, grosul generării de energie verde al CEZ este în România, iar rezultatele de la noi au fost doar partial compensate de cele din Germania, acolo unde a avut loc o achiziţie a unui parc eolian şi de cele din Cehia, unde au produs mai mult fotovoltaicele. Cu totul, regenereabilele au adus grupului CEZ o scădere cu 8% a producţiei în primele nouă luni ale anului. Estimarea pentru tot anul este identică, -8%, de la 2 TWh anul trecut la 1,8% pentru întregul an 2018.
Şi banii au fost mai puţini. Profitul operaţional (EBITDA) al afacerii cu energie regerabilă a CEZ în România a scăzut cu 40% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 1,6 miliarde de coroane cehe la 0,9 miliarde (1 euro=0,04 coroane cehe), iar principala explicaţie ţine de reducerea schemei de sprijin pentru 2018, acordată de tatul român regenerabilelor. Dacă anul trecut investitorrii primesu două certificate verzi pe MWh, în acest an primesc doar unul.
La fel, creşterea EBITDA din Germania (25%) şi din Cehia (12%), nu a putut compensa declinul din România, aşadar declinul EBITDA la nivel de grup aferent înteregii afacerii de generare din surse regenerabile a fost de 11%, de la 3,4 miliarde coroane la 3 miliarde.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.
Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii, respectiv: Distribuţie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.