Principalul cumpărător slovac de gaze – SPP – a anunţat miercuri că a semnat un contract pilot pe termen scurt pentru a achiziţiona gaze naturale din Azerbaidjan şi va lua în considerare un acord pe termen lung, deoarece se pregăteşte pentru posibila oprire a livrărilor ruseşti, via Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
La finele acestui an expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina, ceea ce forţează SPP şi alte firme din Uniunea Europeană să caute surse alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Azerbaidjan.
Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze.
SPP a informat că are contracte diversificate de achiziţii de gaze cu BP, Exxon Mobil, Shell, Eni şi RWE, şi are rezerve disponibile de până la 150% din volumul consumului clienţilor săi, iar nivelul ar putea creşte.
„Din cauza riscului opririi livrărilor de gaze prin conducta din est, luăm măsuri pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze a clienţilor noştri, de la cei importanţi din industrie la gospodării, în orice situaţie”, a afirmat directorul general al SPP, Vojtech Ferencz.
SPP a precizat că Slovacia are rute de tranzit diversificate pentru aprovizionare, în cazul opririi livrărilor via Ucraina, inclusiv printr-o conductă din Germania care trece prin Cehia.
O rută sudică de tranzit prin gazoductul Turk Stream ar fi importantă dacă se opreşte tranzitul prin Ucraina, iar livrările de gaze din Rusia sau Azerbaidjan ar putea ajunge prin acest gazoduct. De asemenea, informează SPP, vor fi luate mai multe măsuri pentru a garanta securitatea aprovizionării, în cazul opririi livrărilor via Ucraina, dar acestea vor fi mult mai costisitoare.
„Dacă firma pierde livrările din Rusia şi achiziţionează întreg volumul necesar din altă sursă, tranzitul fiind prin Slovacia, ar putea costa cu cel puţin 140 milioane de euro mai mult”, a avertizat SPP.
O cantitate totală de 14 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti ar urma să fie exportată via Ucraina pe parcursul acestui an, o mică parte din volumele înregistrate înainte de război. Comparativ, înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia.