În această dimineață friguroasă, România a înregistrat cel mai mare consum instantaneu de energie electrică de la începutul anului, potrivit datelor consultate de noi.
La ora 09.37 în această dimineață România consuma energie electrică la o putere de 8.733 MW, potrivit datelor Transelectrica. Datele consultate de noi arată că acesta este, cu siguranță, cel mai mare consum instantaneu înregistrat în România în acest an, precedentul fiind înregistrat miercuri 17 ianuarie – 8.511 MW, și ar putea fi cel mai mare de la începutul acestei ierni.
La ora 09.37 azi, sistemul energetic național era pe import net, cu 1.090 MW intrați din rețelele vecine, în condițiile în care a scăzut producția de energie din surse eoliene la doar 83 MW – România s-a bucurat în general de vânt destul de bun în această lună, ceea ce i-a permis ca în general să exporte energie, chiar în timpul perioadelor de temperaturi scăzute. Producția națională era, la acel moment, de doar 7.642 MW putere instantanee
Ca atare, pe fondul unei producții instantanee de sub 1.000 MW în centralele pe cărbune, cu centrala de la Cernavodă la capacitate și cu centralele pe gaz la puterea cu care ne-au obișnuit în această iarnă, circa 1.900 MW, a crescut aportul hidrocentralelor care funcționau, la momentul vârfului de consum, la o putere de 3.158 MW.
Prețul spot este azi, în România, de 92 de euro/MWh – prețul mediu al zilei – identic cu cel din Bulgaria și Grecia, dar mult peste prețurile din marile piețe din Europa Occidentală ( 50 euro în Germania, 57 de euro în Franța), cel mai probabil pe fondul aportului eolianului din Germania, unde era prognozată pentru azi o producție la o putere orară medie de 46.000 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 71%.