Cei 80.000 de beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice” mai au de așteptat, dosarul din Bihor se mută la instanța superioară

Soluționarea dosarului de care depinde, teoretic, reluarea ediției din acest an a programului “Casa Verde Fotovoltaice” mai are de așteptat, pentru că el va trebui judecat de altă instanță.

“Admite excepția necompetenței materiale, invocată din oficiiu. Declină competența de soluționare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEM SRL în contradictoriu cu pârâta ADMINISTRAȚIA FONDULUI PENTRU MEDIU având ca obiect anulare act administrativ, în favoarea Curții de Apel Oradea – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Fără cale de atac”.

Aceasta este decizia din data de 16 noiembie a Tribunalului din Bihor în dosarul care a dus, în final, la suspendarea programului “Casa Verde Fotovoltaice 2023”, decisă de Curtea de Apel Oradea în septembrie. AFM a atacat atunci cu recurs decizia Curții de Apel, dar acesta este alt caz.

Acuml, Tribunalul și-a declinat competența de a judeca acest caz, iar dosarul ajunge la instanța superioară, Curtea de Apel, lucru care va însemna o nouă întârziere pentru program. În situația – adevărat, destul de puțin probabillă –  în care și Curte de Apel își va declina competența, dosarul va ajunge la Înalta Curte.

Amintim că, în septembrie, Curtea de Apel Oradea, a decis supensarea programului “până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr.3167/111/2023 al Tribunalului Bihor”, adică a dosarului care va ajunge acum tot la ea, venind de la Tribunal.

Curtea de Apel Oradea a suspendat procedura de publicare a listei instalatorilor validați de AFM pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice dând câștig de cauză solicitării în acest sens a firmei Dhelectric Systems SRL care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului.

Instalatorul a a fost exclus din program  deși, potrivit propriei sale declarații, a spus că avea toate actele și avizele necesare pentru a putea fi acceptat în program.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spunea la începutul acestei luni că se caută soluții pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice

”Dacă se lungește foarte mult procesul, pentru că avem recurs la Înalta Curte, să vedem exact cum putem debloca acest program, iar în legătură cu aceasta, mă aștept, în următoarele zile, să avem niște propuneri concrete, fie să așteptăm să ne judecăm, fie să reluăm cumva programul, fără a pune oamenii pe drumuri din nou. Cu alte cuvinte, toți cei care au aplicat deja să folosească documentele deja depuse și să reluăm cumva programul cu speranța că îl vom debloca”.

Nu s-a întâmplat însă nimic de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *