Guvernul de la Praga a deschis calea pentru plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023, pentru a atenua impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, instituţiilor publice şi micilor companii, a anunţat premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În Europa, preţurile la energie electrică şi gaze ating niveluri record în urma invadării Ucrainei. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor, iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.
Plafonarea preţurilor în Cehia, finalizată miercuri în urma unui ordin guvernamental, va fi stabilită în 2023 la şase coroane cehe (0,24 dolari) per kilowatt-oră (kWh) la electricitate şi trei coroane cehe la gaze, a informat Petr Fiala. Așadar, în lei, pentru a ne compara cu noi, plafonul de preț este echivalentul a 1,2 lei/kWh pentru energie electrică și 60 de bani/kWh pentru gazele naturale – niveluri mai ridicate decât în România, cel puțin dacă ne referim la consumatorii cu un consum nu foarte mare (la noi ce este peste 255 kWh lunar la electricitate nu se mai plafonează)
Plafonarea, care se aplică gospodăriilor, instituţiilor publice şi micilor companii, este în linie cu precedentele anunţuri ale Guvernului de la Praga.
Luna trecută, Executivul a convenit ca firmele mai mari să nu fie incluse în pachetul de sprijin de 30 miliarde de coroane cehe. Planul naţional al autorităţilor de la Praga va funcţiona alături de soluţia pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi statele membre.
Ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, a estimat că plafonarea ar costa statul până la 130 miliarde de coroane cehe (5,36 miliarde de dolari) în 2023.