Cehia cere UE să renunţe la Green Deal şi să lupte împotriva coronavirusului

Premierul ceh, Andrej Babis, a cărui ţară produce esenţialul energiei sale cu ajutorul centralelor atomice şi pe cărbune, a afirmat luni că Uniunea Europeană ar trebui să lase deoparte proiectul său „Green Deal” pentru a combate coronavirusul, notează AFP, citată de Agerpres.

„Europa ar trebui să uite acum de Green Deal (Pactul ecologic care urmăreşte ca Europa să devină neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră până în 2050)” şi să se concentreze asupra luptei împotriva coronavirusului, le-a spus Andrej Babis jurnaliştilor, fără să explice în ce fel unul l-ar împiedica pe celălalt.

„Europa este acum cel mai mare epicentru al coronavirsului în lume”, a adăugat premierul ceh, om politic populist şi de afaceri miliardar.

Pactul Ecologic le cere ţărilor membre ale UE să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră în termen de 30 de ani. Proiectul nu i-a entuziasmat pe cehi, polonezi şi unguri, a căror economie depinde în mare măsură de termocentrale pe cărbune.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 344 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care trei persoane s-au vindecat, fără niciun deces.

Guvernul de la Praga a luat mai multe măsuri radicale pentru a opri răspândirea pandemiei, închizând frontierele şi şcolile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *