2038 este o soluţie de compromis, a precizat ministrul ceh al Industriei, Karel Havlicek, cu ocazia prezentării raportului final, adăugând că în cadrul comisiei au fost discutate şi alte două posibile date: 2033 sau 2043.
ONG-urile de mediu au cerut o eliminare mai rapidă a combustibililor fosili iar doctorii au semnat o petiţie în care avertizează cu privire la consecinţele poluării aerului din cauza termocentralelor care funcţionează pe bază de cărbune. Activiştii de mediu care au pichetat Ministerul ceh al Industriei şi Mediului încă din data de 16 noiembrie au cerut o eliminare a cărbunelui cel mai târziu în 2030.
„Avem o foaie de drum clară pentru extinderea energiei nucleare”, a spus Havlicek.
În prezent, termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru 50% din producţia de electricitate în Cehia. Cărbunele urmează să fie înlocuit de surse de energie regenerabilă precum şi de actualele şi noile reactoare nucleare. Criticii politicii energetice a Guvernului de la Praga atrag atenţia asupra faptului că Cehia exportă mari cantităţi de energie electrică în fiecare an.
Data avansată de comisia cărbunelui din Cehia este mai rapidă decât termenul limită de 2049 fixat de Polonia dar reprezintă o întârziere semnificativă faţă de datele fixate de alte ţări, precum Franţa, care intenţionează să renunţe la cărbune încă de la finele lui 2022.