Cea mai mare turbină eoliană din lume, aleasă pentru primul parc offshore nesubvenţionat din Germania

Grupul danez Vestas a anunţat vineri că grupul german de utilităţi EnBW Energie Baden-Wurttemberg AG va fi primul client care va utiliza noua sa turbină eoliană, cea mai mare din lume, pentru un proiect cu o capacitate de 900 MW ce urmează să fie construit în Marea Nordului, primul parc offshore operat fără subvenţii, informează Reuters, citat de Agerpres.

Turbinele eoliene uriaşe, care depăşesc ca înălţime un zgârie nori, sunt cruciale pentru ca industria eoliană offshore să rămână profitabilă şi după ce ţările vor elimina subvenţiile care au caracterizat industria energiei verzi începând din anii 1990.

„Într-o perioadă în care întreaga lume vorbeşte despre modul cum va fi realizată tranziţia energetică, acesta este unul din cele mai importante răspunsuri: poţi să ai un cost al energiei care este mai mic decât în cazul gazelor naturale, petrolului şi energiei nucleare”, a declarat directorul general de la Vestas, Henrik Andersen, referindu-se la costul unei turbine eoliene de-a lungul duratei de funcţionare împărţită la energia pe care o produce.

La începutul acestui an, Vestas a anunţat că a pus la punct o nouă turbină eoliană offshore cu o capacitate de 15 MW, cea mai mare turbină de acest fel concepută până acum. Cu o anvergură a palelor de peste 230 de metri, noua turbină va acoperi o suprafaţă de peste 43.000 de metri pătraţi, echivalentul a şase terenuri de fotbal, şi va putea alimenta cu energie 20.000 de gospodării din Europa prin producţia a aproximativ 80 de GWh de electricitate pe an. Vestas intenţionează să instaleze primul prototip al noii turbine în 2022 iar producţia de masă ar urma să demareze în 2024.

Compania daneză caută acum să instaleze turbina sa uriaşă şi pe alte pieţe decât cele mature din Europa, în condiţiile în care guvernele din SUA şi Asia şi-au fixat ţinte ambiţioase în domeniul energiei eoliene offshore.

„O vedem ca o afacere globală. Pentru noi vor fi mai multe discuţii cu clienţii din Europa, SUA şi, nu în ultimul rând, în Asia-Pacific”, a spus Henrik Andersen făcând referire la pieţe precum Taiwan şi Japonia unde Vestas are deja o prezenţă.

Noua turbină a celor de la Vestas are o capacitate mai mare decât cea a rivalilor de la Siemens Gamesa Renewable Energy SA şi GE Renewables Energy, ambele cu o capacitate de 14 MW. Toate aceste turbine au o înălţime de câteva sute de metri.

În anul 2019, Vestas, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene, şi-a vândut 80% din acţiuni la subsidiarele care deţin parcurile eoliene Pantelimon, Pegasus şi Apollo din România către IKEA, pentru 136 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *