Cea mai mare pungă de gaze din România e de fapt şi mai mare. Sondele de la Totea vor funcţiona la maximum încă 20 de ani

Producţia de gaze din zăcământul Totea din Oltenia, cel mai mare de acest fel din România, operat de OMVPetrom, a depăşit aşteptările. Mai mult, în timpul exploatării zăcământului, s-a constatat că rezervele de gaz de acolo, aflate la adâncimi de 3.700 de metri,  vor ţinele sondele în viaţă încă 20 de ani, la nivelul actual de producţie.
În anul 2011, OMV Petrom anunţa că a început exploatarea de probă a sondei din comuna Totea, judeţul Gorj, iar evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani. La acel moment, producţia de la Totea se ridica la circa 430.000 metri cubi de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezenta circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei.

De atunci până acum au mai fost săpate încă două sonde, iar lucrările au fost finalizate în 2016. Iată câteva extrase din raportul anual al Petrom din 2016, referitoare la ce a făcut compania anul trecut cu acest proiect: „Totea Deep este cea mai importantă descoperire onshore de gaze din România din ultimii ani. Producţia medie anuală a atins în 2016 a doua creștere consecutivă la 18,3 mii bep/zi, după mediile de 15 mii bep/zi din 2015 și de 10,5 mii bep/ zi din 2014″ (…)”După deblocarea și modernizarea finală, capacitatea proiectată a Parcului 4540 Totea a fost mărită cu 50%”.

Mai multe desre imporanţa acestui zăcământ spun însă austriecii de la OMV, în raportul lor pentru anul 2016. Pe scurt, zăcământul Totea, de departe cel mai mare zăcământ de gaze din România, a ajuns să asigure 10% din producţia Petrom iar rezervele dovedite de gaze de aici, care se ridică la 4,7 miliarde de metri cubi, asigură producţia acestui zăcământ, la actuala capacitate, timp de 20 de ani.

„(…) cea mai de success exploatare a OMV. În total, aici se produc 4,5 milioane de metri cubi în fiecare zi, o cantitate care poate încălzi aproape 500.000 de gospodării. Totea Deep contribuie cu aproape 10% la producţia anuală a gaze a OMV Petrom. (…) Cele trei sonde de la Totea sunt cele mai mari din portofoliul OMV Petrom. Acum, după cinci ani de extracţie, nu v-aţi fi aşteptat ca potenţialul să fie şi mai mare. (…) OMV Petrom a aplicat însă noi metode de evaluare  a zăcământului, bazate pe cercetarea seismică, pentru a identifica resursele de gaze aflate la adâncimi de 3.700 de metri. Rezultatele au arătat valoarea acestui zăcământ pentru viitor. Rezervele dovedite de gaze de 4,7 miliarde de metri cubi vor asigura producţia acestui zăcământ în următorii 20 de ani”, se arată în raportul OMV.

1 Comment

  1. Nu mai scrieti comentarii ca ne facem de rîsul lumi suntem o comuna de c….. Să nu avem gaze în comuna cu atîta producție de gaze rușine să îi fie Primarului Dragulescu daca nu este instare sa ba ce gaze sa lase locul altuia ca a stat pe scaunul primăriei 3 mandate de grabă RUSINE….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *