Cea mai mare daună plătită vreodată de firmele de asigurări în România: 35 de milioane de euro. Banii merg la Petrom

OMV Petrom primeşte de la firmele de asigurare 161 de milioane de lei. Identitatea firmelor de asigurare nu este cunoscută, şi nici originea lor, dar, cu această valoare, compania petrolieră devine beneficiarul celei mai mari daune plătite vreodată de firmele de asigurări în România.

OMV Petrom primeşte de la firmele de asigurare 161 de milioane de lei drept daune ca urmare a pierderilor cauzate de oprirea accidentală, din 2016 şi 2017, a termocentralei de la Brazi. Informaţia apare într-un raport al companiei, întocmit luna trecută. Din cele circa 35 de milioane de euro, 25 de milioane au intrat deja în conturile companiei până la finalul lui ianuarie, iar restul sumelor urmează să fie încasate lunile următoare.

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cel mai mare proiect privat de investiţii greenfield din sectorul energetic din România (530 de milioane de euro), a fost pusă în funcţiune în 2012, dar a suferit două avarii majore în 2016 şi 2017, care, la un moment dat au oprit-o.

În toamna anului 2016, unul dintre cele două grupuri ale centralei a fost oprit pentru că s-a defectat un transformator, iar spre finalul lunii aprilie a anului 2017 a fost oprit şi al doilea, aşa că centrala a fost oprită în totalitate.

În perioada octombrie 2016-aprilie 2017, centrala a funcţionat la 50% din capacitate, iar în perioada aprilie-iunie 2017 a fost complet indisponibilă. Din vară a funcţionat din nou cu un grup din două până în noiembrie, când a fost reparat şi al doilea iar central a devenit 100% operaţională

Centrala de la Brazi asigură aproape 10% din consumul national de electricitate al ţării, având o putere instalată de 860 MW.

Daunele plătite acoperă atât costul transformatoarelor, cât şi pierderea cauzată companiei prin faptul că nu a produs şi vândut energie electrică, mai ales în condiţiile în care în unele momente preţul energiei a crescut până la niveluri record, pe piaţa spot.

Citeşte şi:

Lecţie a polonezilor şi ungurilor pentru austriecii de la OMV, care vor din nou petrochimie în România. PKN Orlen şi MOL au bătut Petrom, cu petrolul altora

Compania a anunţat anul trecut că are încheiate polițe de asigurare atât pentru riscurile tehnice legate de centrala Brazi, cum ar fi cele de avarii, cât și pentru cele financiare, respectiv deține o poliță care acoperă pierderile financiare de întrerupere a afacerii.

Totuşi oficialii companiei nu au spus niciodată care este valoarea poliţelor plătite şi nici firma sau firmele de asigurări la care au încheiat această asigurare. De aceea, identitatea plătitorilor acestor daune nu este cunoscută.

Din datele publicate de presă până acum, se poate spune că aceasta este cea mai mare daună plătită vreodată pentru o asigurare în România. Precedentul record era dauna plătită de compania Generali, în anul 2010, pentru incendiul care a avut loc la complexul comerial Dragonul Roşu din Bucureşti. Generali a plătit atunci 13 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *