Cea mai mare companie petrolieră din Slovenia a devenit cel mai mare exportator de curent românesc

Compania Petrol, liderul pieţei de produse petroliere din Slovenia, a fost, în luna aprilie, prin sucursala sa din România cel mai mare exportator de energie electrică din România, potrivit datelor Operatorului Pieţei de Energie din România (OPCOM).

Petrol Bucharest Rom SRL a raportat, în luna mai la OPCOM două tranzacţii de vânzare de energie electrică derulate în luna aprilie, care au însumat aproape 78.000 MWh de electricitate cumpărată din România şi vândută la export. Traderul a vândut către sucursala “soră” din Slovenia, Petrol  Slovenska energetska druzba d.d., Ljubljana, 10.530 MWh, la un preţ de 34,13 euro/MWh, cu livrare prin Bulgaria, şi către aceeaşi firmă din grup, dar din Serbia, Petrol  d.o.o., Beograd, 66.430 MWh, la un preţ de 34,23 euro/MWh.

În total, cele două contracte au o valoare de circa 2,6 milioane de euro, şi, cu această cantitate, Petrol Bucharest Rom SRL este cel mai mare trader din România din punctul de vedere al exportului de energie electrică. De fapt, această afacere, a exportului de energie, pare a deveni mai mult apanajul sucursalelor firmelor străine decât ale traderilor locali. În lista contractelor de export apare un singur trader de energie din România, Tinmar Ind, iar cantităţile exportate sunt foarte mici, dar apar în schimb sucursalele din România ale traderilor străini, ca Verbund, Axpo, sau GEN-I.

Petrol este cea mai mare companie petrolieră din Slovenia, cu 416 staţii de distribuţie a carburanţilor în Slovenia, Croaţia, Bosnia, Serbia, Muntenegru şi Kosovo şi vânzări anuale de 3,2 milioane de tone de produse petroliere (date 2016). Petrol este prezentă în zece ţări şi a avut o cifră de afaceri de 3,9 miliarde de euro, obţinută cu cei 4.000 de angajaţi.

Compania este activă şi pe piaţa de energie electrică, atât pe partea de trading (a vândut 17,6 TWh de energie electrică în 2016, cu 25% mai mult decât în anul precedent) dar are şi 51.000 de clienţi finali cărora de livrează electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *