Cea mai mare centrală geotermală din UE va fi construită în Danemarca

Cea mai mare centrală geotermală din Uniunea Europeană va fi construită la Aarhus, al doilea cel mai mare oraş din Danemarca, a anunţat vineri operatorul Innargi, o divizie a grupului danez AP Moller Holding, transmite DPA, citată de Agerpres.

Această companie a semnat un acord pe 30 de ani pentru a construi şi opera viitoarea centrală geotermală la Aarhus. Innargi va folosi puterea geotermală pentru a oferi o „alternativă sustenabilă la biomasă, cărbune şi gaze naturale”.

Graţie acestor centrale geotermale de mari dimensiuni, cum este cea care va fi construită la Aarhus, va fi posibil ca milioane de gospodării să fie încălzite utilizând energie verde, a precizat AP Moller Holding într-un comunicat de presă.

„Credem că ţări precum Danemarca, Germania şi Polonia oferă condiţiile subterane adecvate pentru a reduce în mod semnificativ necesarul de importuri de cărbune, gaze şi biomasă”, a apreciat directorul general de la Innargi, Samir Abboud.

Se estimează că viitoarea centrală geotermală va acoperi o cincime din necesarul de energie termică în regim centralizat al oraşului Aarhus şi va diminua emisiile de CO2 cu 165.000 de tone pe an.

În funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, viitoarea centrală ar urma să fie gata în 2029 şi va avea o durată de viaţă de cel puţin 30 de ani.

Danemarca este ţara unde îşi are sediul producătorul de turbine eoliene Vestas şi, totodată, este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore, Orsted A/S. În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa.

Ţara scandinavă, care completează producţia internă de energia eoliană cu importurile de energie hidroelectrică din Norvegia, energie nucleară din Suedia şi energie fotovoltaică din Germania, intenţionează în prezent să investească în stocarea energiei pentru a-şi întări independenţa şi securitatea aprovizionării, care depind de condiţiile meteo.

Mult timp dependentă de importurile de energie, Danemarca a început să renunţe la termocentralele pe bază de cărbune şi să investească masiv în energia eoliană la sfârşitul anilor 1970 astfel că, la finele anilor 1990, devenise exportator net de energie.

Potrivit acestei surse, capacitatea centralei este de 110 MW, informație ce nu apare în știrea DPA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *