O companie chineză de stat a anunțat luni că a conectat la rețea cea mai mare centrală solară din lume, în nord-vestul regiunii Xinjiang, potrivit Reuters.
Ferma solară de 5 gigawați (GW), care se întinde pe o suprafață de 200.000 de acri (aproximativ 81.000 de hectare), este situată într-o zonă deșertică din zona capitalei povinciei, Urumqi (nordul Chinei), a fost conectată luni, se arată într-un anunț publicat pe site-ul autorității de reglementare a activelor de stat, care citează Power Construction Corp of China.
Centrala fotovoltaică va genera aproximativ 6,09 miliarde de kilowați oră (kWh) de electricitate în fiecare an. Această cantitate ar fi suficientă pentru a alimenta, de exemplu, o țară ca Papua Noua Guinee timp de un an.
Înainte de a se anunța conectarea acestei uriașe cenytale fotovoltaice, cele mai mari două instalații solare operaționale se aflau, de asemenea, în vestul Chinei – proiectul solar din deșertul Ningxia Tenggeli al Longyuan Power Group și complexul solar Golmud Wutumeiren al China Lüfa Qinghai New Energy, ambele cu o capacitate de 3 GW, potrivit datelot de umrările a proiectelor de energie solară al Global Energy Monitor.
Regiunea Xinjiang, puțin populată și bogată în resurse solare și eoliene, a devenit un centru pentru instalații masive de energie regenerabilă care trimit o mare parte din energie pe distanțe mari către coasta estică dens populată a Chinei.
sursă foto: CAI ZENGLE/pentru CHINA DAILY
Înainte de a comenta vis-a-vis de acest articol, voi prezenta câteva date preluate de pe site-ul irena.org, în fapt un clasament al primilor cinci producători mondiali, de energie electrică din surse foto-voltaice. Conform acestui site, datele au fost actualizate ultima dată pe 2 aprilie 2024. Atenție, vorbim de capacități de producție deja instalate la acea dată. Locul 1: China (609 920,8 MW). Locul 2: SUA (139 205,3 MW). Locul 3: Japonia (87 068,0 MW). Locul 4: Germania (81 739,0 MW). Locul 5: India (73 109,3 MW). Clasamentul continuă cu: Brazilia, Australia, Spania, Italia și Coreea de Sud, în această ordine.
Concluziile și comentariile mele sunt următoarele:
1. Ambițiile Chinei nu sunt doar de ordin hegemonic (a se vedea Taiwan-ul), ci și de ordin energetic. Sigur, este o țară cât un continent, cu o populație pe măsură. Zonele deșertice ale acestei țări, care nu sunt mici și nici puține, îi permit o astfel de abordare.
2. Următoarele trei clasate, categoric puteri economice mondiale, nu produc nici jumătate din cât produce China. Vorbim despre țări cu suprafețe mari și foarte mari, mai ales în cazul Statelor Unite.
3. Lumea civilizată trebuie să facă mult mai mult, dacă vrea să țină pasul cu China. Orice economie națională dacă vrea să fie puternică, are nevoie de energie electrică multă și ieftină. Energia electrică poate fi transportată pe distanțe mari și foarte mari, cu costuri relativ reduse. Este nevoie doar de o infrastructură foarte bine dezvoltată, pentru că în rest, transportul se poate face la orice oră din zi și din noapte, șapte din șapte. Ca să transporți, motorină, benzină, cărbuni sau alte surse pe bază de carbon, ai nevoie de infrastructură rutieră, feroviară și / sau navală, care necesită o organizare foarte bună și amplă (deci scumpă), pentru a evita blocajele (la încărcare / descărcare) sau accidentele.
4. Spun de cel puțin zece ani că, țările mici pot fi producători de energie electrică din surse foto-voltaice, dacă guvernele lor ajută populația și firmele să monteze panouri pe acoperișul caselor, halelor de producție, depozitelor, parcărilor supraterane, etc.. Această abordare, permite păstrarea suprafețelor de teren arabil.
5. În cazul particular al României, ca să putem ajuta Republica Moldova și Ucraina cu energie electrică, trebuie să montăm panouri foto-voltaice pe structuri plutitoare, în toate lacurile și iazurile. Nu mai spun la malul sau în largul Mării Negre.
6. Simultan cu creșterea capacității de producție, trebuie mărită capacitatea de transport și distribuție, respectiv de stocare a energiei electrice. Cea mai mare parte a rețelei românești este foarte veche.
7. Legislația din domeniul regenerabilelor trebuie să fie clară și concisă. Să ajute investițiile și pe investitori, nu să le împiedice.
Vă mulțumesc!