Chiar dacă este o chestiune marginală pentru mersul planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, acesta depinde și de poziția pe care o avea Fondul Proprietatea în această chestiune. Deocamdată nu o cunoaștem, deși am vrut să o aflăm.
Una dintre întrebările Comisiei Europene la planul de restructurare al CE Oltenia, pe care a anunțat că îl “investighează aprofundat” se referă și la poziția Fondului Proprietatea (FP) în chestiune, potrivit unor surse apropiate situației.
FP este acționar minoritar al CE Oltenia, cu 21,5%. După cum se știe, programul de restructurare al CE Oltenia este cifrat la circa două miliarde de euro. Din această sumă, 1,33 miliarde de euro reprezintă un ajutor de stat care urmează să fi acordat etapizat, în special pentru plata certificatelor de carbon, iar restul (CEO și statul român asta își doresc) să fie acoperit prin granturi din fonduri europene (Fondul de Modernizare), din acești bani urmând să fie finanțate investițiile în parcurile fotovoltaice și noile grupuri pe gaze care vor lua locul celor pe cărbune ce vor fi închise.
Problema este că doar statul român, acționar majoritar al companiei și-a asumat să sprijine CEO, și nu există încă o decizie sau o reacție a FP, celălalt acționar al companiei, la acest plan. Iar acest acționar minoritar ar putea fi privilegiat, dacă situația financiară a companiei se îmbunătățește ca urmare a planului, dar fără ca FP să fi contribuit la acest lucru.
În continuare nu putem decât specula, în absența unei poziții a FP.
În teorie, ar exista două posibilități. Prima ar fi ca și FP să contribuie, proporțional cu cota sa de capital, la acest plan de restructurare. Cum FP este un investitor de portofoliu, este puțin probabil să dorească acest lucru, ar însemna să disponibilizeze resurse financiare pentru asta.
Pe de altă parte, dacă nu dorește, ar putea exista posibilitatea renunțării la o parte din cota de participare la capitalul din companie, după o evaluare a acesteia, în contul cotei-părți din potențiala investiție. Însă, chiar potrivit datelor de pe site-ul propriu, FP a evaluat participația sa la CE Oltenia la ZERO.
Am trimis o solicitare FP referitoare la cum abordează situația de la CEO în data de 16 februarie. Nu am primit încă un răspuns, îl vom publica imediat ce ne va parveni.
Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități și a fost trimis deja Comisiei Europene.
Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.