Comisia Europeană ar putea dezvălui în data de 22 decembrie planul său cu privire la includerea sau nu a gazelor naturale şi a proiectelor din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”, susţin sursele citate de Bloomberg și preluate de Agerpres.
Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.
Însă, acest verdict mult aşteptat creează diviziuni în rândul celor 27 de state membre, dar şi al unor investitori, în condiţiile în care o parte doreşte includerea gazelor şi a energiei nucleare pe lista investiţiilor durabile, iar cealaltă parte susţine că energia nucleară şi combustibilii fosili nu au ce căuta pe acea listă.
Propunerea Comisiei Europene urmează să vină după o reuniunilor a şefilor de guvern din UE care va avea loc în data de 16 decembrie, la care aşa-numita taxonomie urmează să fie discutată.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, Executivul comunitar analizează dacă să includă investiţiile în centralele pe gaze care înlocuiesc cărbunele, şi emit nu mai mult de 270 de grame de CO2 pentru un kilowatt-oră, pe lista investiţiilor sustenabile. Sursele au adăugat că un alt criteriu este acela că aceste proiecte ar trebui să fie finalizate până în 2030.
Modul în care va fi conceput viitorul sistem european de clasificare a investiţiilor verzi este urmărit cu atenţie de investitorii din întreaga lume şi este posibil să atragă finanţare privată în valoare de mai multe miliarde de euro, finanţare care ar putea ajuta la tranziţia ecologică. Însă provocarea este găsirea unei decizii cu privire la energia nucleară şi gazele naturale, care să beneficieze de un larg sprijin politic, evitând în acelaşi timp aşa-numita „greenwashing” sau să fie supraevaluată importanţa reducerii emisiilor de CO2.
Potrivit surselor, un grup de state membre, în principal din estul Europei, în frunte cu Polonia, ar dori o clasificare „temporară” a unor investiţii în proiecte de gaze naturale drept investiţii verzi. În plus, includerea anumitor proiecte de centrale nucleare pe lista investiţiilor verzi ar ajuta la atragerea de investiţii private de ţări precum Franţa şi Cehia, care intenţionează să se bazeze pe energia atomică în tranziţia spre emisii zero.
La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor „verzi” până la finele acestui an.
„Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată în octombrie de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.