Ce urmează pentru gazele din Marea Neagră? Toate firmele care au vrut să transporte gaz pe viitoarea conductă de la Tuzla au renunţat

Toţi potenţialii cumpărători de gaze din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep, deţinut de ExxonMobil şi Petrom, au renunţat la rezervarea de capacitate pe viitoarea conducta care urma să ducă gazul din perimetrul Neptun spre ţărm, reiese dintr-un comunicat al Transgaz.

Iată integral comunicatul Transgaz.

“SNTGN Transgaz SA vă aduce la cunoștință faptul că, în data de 13.11.2018, toți solicitanții de rezervare de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT PM Tuzla și-au exercitat dreptul prevăzut de art. 8 lit. e) din contractele încheiate în cadrul procesului incremental.

Având în vedere prevederile art. 12 din Procedura privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, avizată de ANRE prin Avizul nr. 13/2017, precum și faptul că toți solicitanții au uzat de dreptul prevăzut de art. 8 lit. e) din contractele încheiate în cadrul procesului incremental, procesul suplimentar de alocare a capacității incrementale nu poate fi derulat.

Drept urmare, SNTGN Transgaz SA constată faptul că Procesul de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT PM Tuzla s-a finalizat fără succes”.

Aşadar, toţi potenţialii cumpărători de gaze din Marea Neagră, care au dorit în primăvară  să rezerve capacitate în viitorul punct de măsurare al gazelor de la Tuzla, au renunţat momentan la idee şi au stopat procesul.

Iată ce spunea Transgaz în primăvară: „SNTGN Transgaz SA anunță că Procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT din Marea Neagră – PM TUZLA – Etapa Angajantă s-a încheiat cu success”, se arată într-o informare a companiei.

„În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT Tuzla. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.278.084.480 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.277.213.582 MWh. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.949.358,14 mii lei, cu 2.011,78 mii lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.947.346,36 mii lei)”

Transgaz aştepta acum oferte finale angajante din partea companiilor pentru rezervarea de capacitate în PM Tuzla, pentru a vedea dacă interesul companiilor justifică investiţia în viitorul punct de la Tuzla. Procedura derulată de Transgaz vizează alocarea de capacitate pentru 16 ani, de la 1 iulie 2021 până la 1 octombrie 2036.

Până la Tuzla, este obligaţia companiilor care vor extrage gaze din Marea Neagră să construiască infrastructura de trasport. De aici, pe uscat, este obligaţia Transgaz să construiască infrastructura de transport al gazelor, în acest caz conducta Tuzla-Podişor (308 km). Or, pentru a putea finanţa acest proiect, Transgaz trebuie să se şi asigure că există gaz pentru el. Î

Cel mai probabil, firmele care anunţaseră în primăvară intenţia de a rezerva capacitate pe viitoarea conductă de transport a gazelor din Marea Neagră deocamdată au oprit procesul în condiţiile în care şi companiile petroliere din Marea Neagră au amânat momentul în care vor anunţa decizia finală de investiţie-vor scoate gazul sau nu-decizia care trebuia anunţată în acest an, dar care a fost amânată din cauza întârzierii aprobării legii offshore.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.

Gazele extrase de Exxon şi Petrom vor intra în ţară prin punctul de la Tuzla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *