Ce trebuie să facă autorităţile ca să uşureze instalarea panourilor fotovoltaice acasă – Greenpeace

Greenpeace România a trimis Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat un set de propuneri, strânse în urma discuţiilor cu cei interesaţi să devină prosumatori.

În condiţiile în care se apropie momentul în care persoanele fizice pot începe să aplice pentru programul Administraţiei Fondului de Mediu prin care pot primi până la 20.000 de lei pentri instalarea de sisteme fotovoltaice, ONG-ul a trimis Senatului un set de recomandări care să uşureze şi să ieftinească  procedurile care trebuie urmate de cei care vor să devină prosumatori.

Iată propunerile înaintate de Greenpeace

În ceea ce privește implementarea programului de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu, Greenpeace România a strâns opiniile unor cetățeni interesați să devină prosumatori. Principalele solicitări / observații venite din partea viitorilor prosumatori sunt:

  1. Eliminarea autorizației de construire pentru panouri fotovoltaice. Obținerea acestei autorizații este un proces foarte lung și costisitor pentru prosumatori. Trebuie să fie găsită o soluție mai rapidă pentru instalarea panourilor fotovoltaice, care să respecte normele de siguranță.
  2. Clarificarea traseului ce trebuie parcurs pentru a deveni prosumator. Nu există încă un document complet emis de autorități, care să cuprindă toate etapele, cu documentele și costurile aproximative aferente.
  3. Caracteristicile tehnice ale echipamentelor descrise în ghid trebuie să fie mai permisive. Condițiile actuale duc la un număr mic de echipamente care se potrivesc cu cerințele AFM (solicitarea se referă în special la invertoare), generând costuri mari și lipsă de competiție pe piață.
  4. Existența unui mod unic de autorizare pentru prosumatori. Autoritățile centrale trebuie să comunice către toate autoritățile locale (primării) o procedura unică pentru prosumatori. În momentul de față, pentru situații identice, in județe diferite, se solicită documente și/sau autorizații diferite la nivel local. Această procedură unică trebuie să fie pusă cât mai curând la dispoziția celor care doresc să devină prosumatori.
  5. Rezolvarea cu rapiditate a problemelor inerente care ar apărea în program. Atât AFM, cât și reglementatorul (ANRE), trebuie să țină cont de reacțiile pieței și să îmbunătățească mai repede condițiile pentru prosumatori.
  6. Costuri rezonabile pentru racordarea prosumatorilor la rețea

În mod evident, doar o parte dintre solicitările viitorilor prosumatori pot fi rezolvate de AFM. Tocmai de aceea, e nevoie ca toate instituțiile statului care influențează acest domeniu să coopereze și să găsească soluții rezonabile, cu scopul de a sprijini prosumatorii.

Citeşte şi:

ANRE a publicat “Ghidul Prosumatorului”. Ce scrie în el

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *