Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori

Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care este oricum suspendat acum, este trecută în legislația națională și explică și de ce este util acestor contor, care nu ar aduce niciun deserviciu prosumatorului. Costul instalării lui este nesemnificativ în facturi.

“Obligativitatea montării acestor echipamente derivă din legislația națională, iar ANRE trebuie sa respecte legislația primată. Oricum sumele vehiculate sunt departe de realitate. Acum sunt montate circa 6.000 de astfel de contoare la prosumatori și, presupunând  că s-ar monta 200.000 de contoare – din datele noastre prețul unui contor este de 100 de euro – impactul asupra tuturor consumatorilor de energie electrică ar fi de 20 de bani/MWh, or un MWh este consumul anual al unei gospodării, deci fiecare dintre noi am plăti 20 de bani pe an”, ne-a declarat George Niculescu, prețedinte al ANRE, solicitat să comenteze afirmațiile de ieri ale deputatei USR Cristina Prună.

El a explicat și de ce sunt importante aceste contoare, care nu aduc niciun deserviciu prosumatorului.

“Lipsa datelor exacte privind consumul si producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie care sunt suportate de către toți consumatorii.

Obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic”, a mai spus George Niculescu.

Șeful ANRE a respins din nou ideile vehiculate referitoare la vreo intenție de taxare a prosumatorilor și a reamintit că, cel puțin pentru moment, montarea acestor contoare la prosumatori este suspendată. “Nu cred ca a face din prosumatori un subiect de campanie electoirală este potrivit”, ne-a mai spus Niculescu.

Reacția oficialul ANRE survine după ce parlamentarul USR Cristina Prună, a spus că Instalarea unor contoare suplimentare de către prosumatori nu reprezintă o obligație europeană și că, în opinia sa, este posibil ca prin acest pas să se pregătească renunțarea la compensarea cantitativă, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor.

„ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceștia din propria producție. Asta deși nu a fost încă îndeplinită cerința legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregătește de fapt renunțarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc și, de aici, pentru noi toți”, a spus deputata Cistina Prună, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

În România sunt acum 117.000 de prosumatori, care însumează în instalațiile lor 1.554 MW.

ANRE a publicat și un comunicat de presă pe această temă, îl puteți vedea AICI 

2 Comments

 1. Tovarășe, dacă tăceai filosof rămâneai.
  Toate, absolut toate echipamentele de producere (invertoare, invertor/chargere, mai puțin unele chinezării) sunt integrate într-un sistem de colectare a datelor și absolut toate pot furniza date aproape în timp real. Există producători (cum ar fi Victron Energy) ale căror echipamente pot furniza data la secundă. Se aude tovarășe, date la secundă.
  Tovarășe președinte al ANRE, de ce nu folosiți aceste date în loc să ne umpleți instalațiile de contoare inutile?
  Tovarășe președinte al ANRE, de ce nu instituiți prin ordin obligativitatea ca furnizorii să solicite aceste date agregate de la producător (contra cost evident) în loc să vă depășiți atribuțiile și să intrați cu japca în instalațiile noastre?
  Eu unul nu am și nu voi avea un astfel de contor în instalația mea de producere iar dacă cineva va insista sa monteze unul vă chem pe toți în instanță de la tovarășul președinte al ANRE și până la distribuitor
  Cei care aveți contoare ale distribuitorului montate în instalații cereți în scris distribuitorului să vină să le demonteze.

 2. Citat din raspunsul ANRE:
  „Pentru implementarea dispozițiilor (….) prevederi referitoare la contoarele de măsurare a energiei electrice produse. Această prevedere a fost introdusă în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la rețea a locurilor de consum și de producere ale acestora, astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare.”

  Exprimarea corecta este:
  „Această prevedere a fost introdusă cu scopul de a bloca racordarea la rețea a locurilor de consum și de producere ale acestora, astfel încât ANRE să poată obtine informatii despre cantitatea de energie autoconsumata de prosumator, in speranta ca vor putea utiliza informatia intr-un scop ulterior (ex: taxa pe soare)”

  Spun ca au blocat racordarea prosumatorilor deoarece distribuitorii nu aveau contoare suficiente pentru a inlocuirea celor vechi la toti consumatorii, de unde sa mai puna cate unul in plus la fiecare prosumator?

  Prosumatorii pot beneficia de mecanismele de compensare/regularizare prin diferenta intre indexul 1.8.0 si indexul 2.8.0 al aceluiasi contor montat la poarta, NU este necesar inca un contor pentru a beneficia de acest mecanism.

  Cat despre celelalte motive invocate legate de predictibilitatea necesara in retea si dezechilibrele generate in retea de prosumatori, sunt total irelevante, avand in vedere ca cel de-al doilea contor ar trebui sa masoare energia produsa si consumata local, adica cea care nu ajunge niciodata in reteaua publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *