Ce spune proiectul de lege al PSD pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze

PSD a transmis Parlamentului, așa cum a promis, un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Ce se plafonează și cum, mai jos

În primul rând trebuie spus că această plafonare nu se aplică la prețul de piață al energiei și gazelor, deci nu se aplică producătorilor (așa cum era în vechea OUG 114, abrogată între timp), ci prețului final cu care furnizorii vând energia și gazele clienților casnici. Iar plafonarea este limitată, timp de șase luni, cu posibilitatea de prelungire, însă. Este de fapt tot o compensare, după cum veți vedea mai jos.

“Preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici”, arată primul articol al proiectului de lege. ANRE trebuie ca, în 30 de zile de la adoptarea legii, să emită legislația secundară aferentă.

Cu alte cuvinte, plafonarea este tot o compensare, acordată generalizat, la nivelul tuturor consumatorilor casnici. Practic statul va plăti furnizorilor diferența între prețul real, total, din factură, și cel ce se dorește plafonat. În acest sens, va fi operațional un fond national de compensare. Cităm din proiect”

“Ministerul Energiei constituie şi gestionează Fondul naţional pentru compensarea pierderilor înregistrate de furnizori şi pentru compensarea cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici”. Banii ar urma să vină din suprataxarea profiturilor producătorilor de gaze și emergie electrică. “Finanţarea Fondului prevăzut (…) se asigură prin taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi prin bugetul de stat”, se mai arată în proiect.

Proiectul are însă o problemă, la prima lectură: la gaze, îi taxează din nou pe Petrom și Romgaz, cei doi producători români de gaze, care plătesc acum exact acest fel de impozit, sub forma unei “windfall tax”.

El se numește “Impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale” și apare în O.G. nr. 7/2013, adoptată de Parlament cu modificări prin Legea nr. 73/2018. Acolo spune că Petrom și Romgaz plătesc acum un procent de 80% aplicat pe venitul suplimentar obținut din diferența dintre 85 lei/MWh și prețul de vânzare. Pare că ar fi așadar o dublă impozitare dacă cel două texte de lege nu se armonizează.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat o compensare de 25% a facturii la gaze a consumatorilor casnici cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi pe an și o compensare de 18 bani/kWh de energie electrică pentru clienșii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh. Compensațiile ar urma să se acorde pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *