Ce spune ministrul Mediului despre rezolvarea dosarelor depuse în programul “Casa Verde Fotovoltaice” până acum și despre ediția din acest an a programului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent la conferința de presă de deschidere a ediției din acest an a forumului energetic regional FOREN. Cu această ocazie i-am adresat două întrebări, legate de când se vor verifica și deconta dosarele depuse deja pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” și când și, mai ales cum va debuta ediția din acest an a programului. Răspunsul ministrului, în continuare.

“Dacă trebuia să plătesc eu sau să evaluez eu, erau de mult făcute. Dacă m-aș fi ocupat personal. Din păcate AFM este o instituție extrem extrem de greoaie, o instituție care abia săptămâna trecută a început evaluarea pentru cele 45 de mii de dosare depuse.

În paralel va trebui să pornim și noul apel pentru că nu putem să ținem sute de mii de cetățeni captivi în incapacitatea administrativă a AFM. Avem un calendar. Va trebui să-l întrebați pe președintele AFM în câte săptămâni va termina 45 de mii de dosare.

Un lucru este cert. Pentru noul apel trebuie să găsim o soluție fără proceduri birocratice, care să fluidizeze atât depunerea, cât și evaluarea. Mergem pe o procedură mult, mult mai simplă. La finalul lunii va fi deja în consultare publică ghidul pentru noul apel și sper să fie unul mult mai simplu, mai fluid, mult mai puțin birocratic decât precedentul”.

Amintim că, în luna mai, noul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că luna aceasta se vor putea depune noi cereri pentru subvenții la instalarea de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice. Asta în condițiile în care AFM nu a terminat însă nici verificarea tuturor cererilor depuse în 2019.

“Estimez că undeva în luna iunie va porni programul cu noua metodologie și după asta ține de instalatori cât de repede vor reuși să instaleze panourile pentru fiecare gospodărie în parte. Toare cererile care au fost depuse și vor fi declarate eligibile, AFM la va finanța, chiar dacă se va depăși puțin bugetul alocat. Noi am mers pe o contractare de 150%, vom finanța absolut toate cererile care vor fi depuse”, a declarat la Antena 3 Laurențiu‑Adrian Neculaescu, președintele AFM.

Citește textul publicat cu acea ocazie aici:

Nouă sesiune de depuneri de cereri pentru subvenție de la stat în programul “Casa Verde Fotovoltaice”, luna viitoare. Anunțul președintelui AFM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.