Ce spun oficialii Petrom despre viitoarea “taxă” pe stâlp în condițiile în care compania derulează cel mai amplu program de investiții din istorie

Cu cât taxarea e mai mare, cu atât investițiile sunt defavorizate, și avem nevoie de un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și competitiv – este mesajul companiei energetice care va investi în acest an 8 miliarde de lei după cele 7 miliarde investite anul trecut.

“Referitor la impozitul pe construcții, este foarte dificil să estimăm impactul din acest impozit datorită faptului că sunt multe neclarități în ceea ce privește aplicabilitatea acestua, pentru ce se aplică, care este baza de impozitare și așa mai departe. De aceea nu putem spune la acest moment. Ministerul de Finanțe a anunțat că va începe un proces de consultare și sigur că vom participa în acest proces împreună cu asociațiile care reprezintă industria noastră și vom vom încerca să clarificăm toate toate elementele necesare”, a spus directorul financiar al Petrom, Alina Popa, întrebată despre efectul viitoarei taxe de 1% pe construcții spoeciale, care ar urma să fie introdusă în acest an.

“Trebuie găsit un echilibii între nevoile pe termen scurt ale statului, de taxe și impozite și oportunitățile pe termen lung pe care le aduc investițiile acestea majore. Noi am anunțat cel mai intens program investițional din istoria noastră și sigur că întotdeauna investițiile au în spate un calcul economic. Orice proiect de investiție are un calcul economic, iar în acest calcul economic taxarea joacă un rol deosebit de important. Astfel, regulă generală, cu cât taxarea e mai mare, cu atât investițiile sunt defavorizate. Avem nevoie de un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și competitiv pentru a realiza aceste investiții”, a mai spus Alina Popa.

De asemenea, de viitorul cadru de reglementare va depinde și acordarea unui dividend special, suplimentar față de cel de 4,4 bani pe acțiune care ar urma să fie acordat.

“Dividendele speciale, conform politicii noastre, pot fi distribuite într-un mediu de piață favorabil și dacă datele noastre de investiții sunt finanțate. Am anunțat astăzi că vom decide dacă vom da un dividend special, undeva la mijlocul anului. Această decizie se bazează pe câteva elemente: în primul rând, vrem să avem o înțelegere clară a modificărilor legislative anunțate, de exemplu, impozitul pe pentru construcții, care poate avea un impact important. Vrem să vedem cum vor progresa investițiile noastre. Avem cel mai mare plan de investiții anunțate vreodată, trebuie să vedem cum progresează aceste investiții, cât de bine și cât de scump. Vrem să vedem care este mediul de piață, vedem o volatilitate foarte ridicată și, de asemenea, performanța financiară în prima jumătate a anului. Luând în considerare toate aceste elemente, undeva la mijlocul anului vom anunța dacă vom avea dividende speciale.”, a mai spus Alina Popa.

Petrom a anunțat investiții de 7,2 miliarde de lei în anul 2024, peste 50% mai mari decât în 2003, iar în acest an are programate investiții de 8 miliarde de lei, pe lângă cele pentru finalizarea tranzacțiilor anunțate deja în achiziția și, ulterior, derularea proiectelor regenerabile.

„Planificăm investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, precum şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, în principal SAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice . În plus, investiţiile potenţiale inorganice sunt estimate la 600 milioane lei (faţă de investiţiile de 6,3 miliarde lei organice şi 900 milioane lei inorganice în 2024)”, a informat compania.

Petrom a anunţat că a obţinut un profit net în creştere cu 4% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor preţuri mai mici ale mărfurilor şi al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activităţii de gaze şi energie. Profitul a rămas aproape la fel doar pentru că în acest an nu s-a mai plătit taxa de solidaritate.

Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deţine 51,156% din acţiunile Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei – 20,698%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *