Ce spun cei de la Rompetrol despre intenţia Guvernului de plafonare a preţului carburanţilor

Intervenţia statului pe piaţa carburanţilor pentru a plafona preţurile va avea efecte negative pe termen lung, întrucât companiile îşi vor reduce semnificativ planurile de investiţii, a declarat, vineri, Alexey Golovin, vicepreşedinte al KMGI (noua denumire a Rompetrol Group), într-o conferinţă de presă. 

„Poate românii vor crede că este o veste foarte bună, îmi pot imagina, dar pentru oricine care are cunoştinţe minime de economie este clar că orice intervenţie a statului pe piaţă are efecte negative pe termen lung. Poate, pe termen scurt, consumatorii se vor bucura de preţuri mai mici la carburanţi, dar pe termen lung efectele vor fi doar negative. Acest lucru înseamnă că acele companii care activează pe această piaţă fie nu vor mai avea profit şi atunci vor opri activitatea, pentru că nimeni nu activează în condiţiile în care generează pierderi, fie vor avea profit, dar nu suficient pentru a susţine activitatea şi vor reduce semnificativ planurile de investiţii. Astfel că aceste efecte pe termen lung vor fi mai importante decât ceea ce câştigăm pe termen scurt prin preţuri mici”, a apreciat Golovin.

El a susţinut totuşi că este prea devreme pentru o dezbatere substanţială pe această temă, întrucât este doar idee aflată în analiză la nivelul autorităţilor.

„Însă opinia noastră este că, în mod normal, o intervenţie a statului nu este neapărat bună pentru economie. Sperăm că pieţele dereglementate şi liberalizate din Uniunea Europeană, aşa cum este cea din România, vor continua să rămână în acest fel”, a adăugat oficialul KMGI.

Pe de altă parte, el a precizat că, deşi unele declaraţii şi iniţiative din zona autorităţilor române sunt îngrijorătoare, acest lucru nu afectează planurile companiei în România.

„Nu am fi aici dacă nu am crede în climatul investiţional din România. Ca dovadă este faptul că am creat un fond de investiţii de un miliard de dolari. Suntem într-o ţară parte a Uniunii Europene, iar legile şi reglementările ne permit să investim. Poate unele declaraţii sau iniţiative ne îngrijorează din când în când, dar nu într-un fel în care să ne reconsiderăm semnificativ planurile noastre de viitor”, a subliniat oficialul companiei petroliere.

Ca orice investitor, KMGI îşi doreşte ca reglementările şi regimul de taxare să fie predictibile şi să asigure stabilitatea companiei pe termen lung, a mai spus Golovin.

Rompetrol este al doilea jucător de pe piaţa românească a carburanţilor.

Citeşte şi:

Fixarea preţului la carburanţi devine o glumă. Şeful Concurenţei spune acum că nu ştie “foarte multe lucruri” şi că n-a primit nimic de la Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *