Ce se va întâmpla cu CE Oltenia din 2021? Investiţiile pentru conformarea la normele obligatorii de mediu se fac pentru doar patru grupuri

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie electrică din România, ar putea fi obligat să reducă semnificativ producţia, în anii ce vin, din cauza constrângerilor de mediu, după cum reiese din programul de investiţii. Compania a demarat procedurile de investiţii pentru conformarea la normele de mediu care vor intra în vigoare la jumătatea lui 2021 la doar patru grupuri energetice din cele 11 pe care le are.

Conducerea companiei a informat acţionarii, iar aceştia au luat act, despre avizarea/aprobarea/informarea demarării procedurii de atribuire pentru achiziţia, având ca obiect „Instalaţie de reducere a emisiei de Nox din gazele de ardere la grupurile energetice nr 3 şi 4, SE Rovinari”, respectiv „Instalaţie de reducere a emisiei de Nox din gazele de ardere la grupurile energetice nr 3 şi 4, SE Turceni” (…) în valoare estimatăde 45.207.820,68 lei. „Achiziţia se referă la proiectare, furnizare, montare şi punere în funcţiune pentru instalaţii de reducere a emisiilor de Nox, un sistem noncatalic de reducere a emisiilor (SNCR), cu sistem de monitorizare şi control al arderii în cazan în vederea optimizării, deplin funcţionale, independente şi integrate cu instalaţiile termocentralei”, arată compania.

Motivul achiziţiei este explicat chiar în nota de fundamentare, şi ţine de conformarea la noile cerinţe de mediu impuse de UE.

„Una din condiţiile principale pentru funcţionarea grupurilor energetice având drept combustibil de bază lignitul o reprezintă încadrarea acestora în condiţiile impuse de Directica 2010/75/UE cu privire la limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi din instalaţiile mari de ardere. În conformitate cu Legea 278/2013 privind emisiile industriale (transpunerea Directivei 2010/75/UE) instalaţiile mari de ardere cu o putere termică>300 MWt trebuie să respecte şi valorile limită, media zilnică de emisie pentru NOx sub valoarea de 200 mg/Nmc.

Instalaţiile de ardere a cărbunelui aferente grupurilor energetice nr 3 şi 4 ale Sucursalei Electrocentrale Rovinari, respectiv grupurile energetice nr 3 şi 4 ale Sucursalei Electrocentrale Turceni fac parte din categoria instalaţiilor de ardere (IMA), cu debite mai mari de 645 t/h, destinate grupurilor energetice cu puteri mai mari sau egale cu 200 MW.
Cele două grupuri energetice au programe de conformare la noile cerinţe de mediu privind limnitarea emisiilor de Nox, începând cu data de 31.03.2020, astfel încât scopul principal al implementării instalaţiilor de reducere a emisiilor şi al unui sistem de monitorizare şi control al gazelor în cazan, îl constituie reducerea concentraţiei de Nox din gazele de ardere la valori medii zilnice mai mici de 200 mg/Nmc”.

Aşadar, la patru grupuri de la două centrale ale CEO, compania a lansat procedurile pentru conformarea la noile norme de mediu impuse de UE. Problema este că, în total, CEO are patru centrale, cu 11 grupuri energetice (capacitate totală instalată de 3.240 MW), operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Şapte dintre ele au puteri de 330 MW, şi sunt printre cele mai mari capacităţi de generare din România, după grupurile de la centrala nucleară Cernavodă (700 MW fiecare) şi centrala Petrom de la Brazi (două grupuri cu un total de 860 MW.
Unele dintre ele (cel mai probabil cele de la centrala Craiova 2) ar putea fi trecute pe gaze, dar rămân totuşi două grupuri la Işalniţa (315 MW fiecare) şi cel puţin câte două de la Rovinari şi Turceni (fiecare de câte 330 MW) despre care nu s-a anunţat demararea investiţiilor pentru conformare.

Citeşte şi:

Costul energiei produse de instalaţiile fotovoltaice şi eolienele terestre va scădea sub cel al combustibililor fosili în 2020

Comisia Europeană a adoptat norme mai drastice de poluare pentru producătorii de energie pe bază de carbine, în 2017. Noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) şi particule în suspensie (PM 10), cărora li se adaugă limite pentru substanţe poluante care nu au fost monitorizate până în prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric. Grupurile energetice au termen anul 2021 pentru a respecta noile norme, care vin deja după alte norme mediu. Iar, din ce se ştie până acum, doar pentru aceste patru grupuri a demarat CEO procedurile de conformare, în condiţiile în care nu mai este prea mult timp până în 2021, iar procesul tehnologic în sine este destul de cronofag, nu doar costisitor.

Problema era ştiută încă din primăvara anului trecut.

„Am plătit deja peste un miliard de euro pentru programele de conformare. Mai avem doar la două grupuri, şi respectăm programul pentru 2020. Acum noul termen este 2021 pentru noul program. Ne trebuie timp, că bani mai găsim”, a declarat în luna februarie 2018 Sorin Boza, directorul general al CEO, care a mers la Bruxelles pentru a cere o derogare până în anul 2025.

„Nu am timp fizic să fac noile investiţii. Ca să mă înscriu în noile valori, trebuie să fac modificări fizice la cazan. Sunt de schimbat 84 de arzătoare, iar un singur arzător nou se produce în patru ani. Voi fi obligat să opresc grupurile”, spunea atunci Boza.

Şi totuşi, Complexul a anunţat demararea investiţiilor pentru conformare la doar patru grupuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *