Ce rezerve de ţiţei şi gaze mai are România. Cât ne mai ajung

Resursele de hidrocarburi ale României mai asigură actualul ritm de extracţie pentru câteva zeci de ani.

Potrivit ultimului raport al Britsh Petroleum (BP), rezervele dovedite de ţiţei ale României erau, la sfârşitul anului trecut, de 100 de milioane de tone. Conform aceleiaşi surse, producţia de ţiţei a fost, în 2010, de 4,3 milioane de tone, în scădere cu 4,7% faţă de anul precedent. De fapt, în 2010 s-a înregistrat cea mai mică producţie de ţiţei din ultimii zece ani, ritmul de extracţie scăzând continuu: în anul 2000, din România s-au extras 6,3 milioane de tone de petrol.

Consumul de ţiţei a fost, anul trecut, mai mult decât dublu: 9,1 milioane de tone, în scădere cu doar 1,4% faţă de anul precedent.

Aşadar, în scenariul în care nu luăm în calcul noi descoperiri, tot petrolul din România s-ar epuiza în 23 de ani, la actualul ritm de extracţie.

Rezervele dovedite de gaze ale României erau, la finalul anului trecut, de 600 de miliarde de metri cubi. Producţia de gaze naturale a fost, anul trecut, de 10,9 miliarde de metri cubi, în scădere cu 2,9% faţă de anul precedent. Ritmul de extracţie este identic cu cel al petrolului: în ultimii zece ani a scăzut continuu, de la an la an. Consumul a fost, anul trecut, de 13,3 miliarde de metri cubi, relativ acelaşi comparativ cu anul precedent, dar mai mic decât valorile de la jumătatea deceniului trecut. Aplicând acelaşi scenariu ca în cazul ţiţeiului, rezervele de gaz ar urma să se epuizeze în 55 de ani.

 

1 Comment

  1. Ati gresit cu un zero la rezervele de gaze:
    – mai avem circa 60 miliarde m3 si ne ajung pentru 6 ani. nu 55 de ani!
    – o sa scada productia an de an si o sa mai lungim cei 6 ani spre 10, dar mult nu mai e.

    Cumparati-va centrale termice ca o sa creasca pretul si la gigacaloria termoficarii, si la gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *