Ce răspunde ANRE ministrului Energiei la acuzația că există furnizori care nu au cumpărat energia electrică pentru clienții lor

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, spune că fiecare actor din piața de electricitate, care este liberă, are propria sa strategie de contractare a energiei electrice și că nu trebuie să intervină nimeni aici, nici ANRE, nici Parlamentul, nici Consiliul Concurenței. El a spus asta solicitat să comenteze afirmația ministrului Virgil Popescu, care a declarat că sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziţie de energie electrică pentru client.

“Domnul ministru a avut această declaraţie în urmă cu două sau trei săptămâni că n-ar fi achiziţii în spatele ofertelor. Sincer, noi am verificat, nu pot să spun că nu sunt achiziţii. Evient că niciun furnizor nu contractează 100% din necesarul de energie în baza contractelor pe termen lung, fiecare are o strategie, are o modalitate de a securiza energia necesară pentru consumatorii lui, consumatori casnici sau industriali, pe serviciu universal sau pe contracte concurenţiale”, s spus Bege, la o conferință organizată de publicația Club Antreprenor.

“Este exact esenţa liberalizării, fiecare furnizor, trader, producător, să aibă libertatea de a stabili strategia lui de contractare, că vinde, că cumpără, că furnizează, că face comerţ pe piaţa angro, nu contează.

Esenţa este să nu intervină absolut nimeni, nici statul, nici ANRE, nici Parlamentul, nici Consiliul Concurenţei, evident respectând regulile de concurenţă şi respectând regulile din piaţă.

În momentul în care acest lucruri sunt respectate, nu cred că putem spune că cineva a greşit”, a explicat vicepreședintele ANRE.

El a făcut și câteva considerații despre creșterea prețurilor la energia electrică.

“La electricitate, evoluţia preţurilor este similară cu cea de pe piaţa gazelor.

Dacă ne uităm pe piaţa angro, preţurile au început să crească, iar explicaţiile pot fi găsite. Faptul că au crescut cotaţiile de CO2, ceea ce scumpeşte şi energia pe cărbune, şi cea pe gaze, şi, în plus, avem deficit de capacităţi de producţie”

Ce a spus ministrul

„S-au întâmplat şi fenomene foarte ciudate – şi o să spun mereu acest lucru şi să vedem ce se întâmplă, pentru că nu e normal să fie aşa – sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziţie de energie electrică şi acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele. Clienţii rămân în serviciul universal, dar practica pe care o fac aceştia nu e normală. Am nişte nume, dar nu aş vrea să dau nume pentru că nu e normal să le fac publice în momentul de faţă. Eu sper să fie o investigaţie şi să oprim acest fenomen”, a declarat ministrul Energiei la Digi24.

Ministrul a precizat că aceste companii au început să rezilieze contractele atât pe cele încheiate cu clienţii casnici, cât şi pe cele încheiate cu cei industriali.

„Există piaţa serviciului universal şi nimeni nu rămâne fără energie, dar te înşală, te păcăleşte, este o înşelăciune să vând ceea ce nu am”, a precizat Popescu.

El a anunţat că, dacă va fi nevoie, se vor face modificări legislative astfel încât firme care nu au achiziţii de energie efectuate să nu poată încheia contracte, pentru ca acestea să nu poată vinde ceea ce nu au de fapt.

„Am solicitat public o investigaţie pe acest subiect. Consiliul Concurenţei, prin vocea preşedintelui, a spus că se va uita pe acest aspect”, a mai spus ministrul.

„Dacă au vândut energie către clienţi fără să aibă în spate achiziţie de energie electrică, aşa cum trebuia în mod normal, să încheie contractul de achiziţie la sfârşitul anului trecut, când erau alte preţuri şi să vândă această energie electrică la clienţii casnici în cursul anului 2021, atunci nu ar trebui să fie nicio scumpire. Dacă nu au făcut acest lucru, îi asigur că ne vom uita foarte atent pe achiziţiile lor şi s-ar putea să fie foarte amendaţi. Eu sunt foarte ferm în acest lucru, nu te poţi juca cu piaţa de energie electrică şi sunt adeptul măsurilor suficient de dure, inclusiv a ridicării licenţei”, a adăugat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *