Guvernul pregătește în aceste zile un act normativ cu modificări importante ale legislației în domeniul energiei, care vor viza producătorii, furnizorii și unele categorii de clienți, potrivit unor surse din piață. Nu avem niciun draft pus în dezbatere publică, dar vă putem prezenta câteva dintre modificările despre care se discută și despre care am aflat de la mai mulți oameni apropiați de situație.
Modificările despre care reprezentanții Guvernului și cei ai sectorului discută acum vizează cel puțin două paliere: schimbări legislative pe actuala schemă de plafonare/compensare și ce se va întâmpla după momentul 31 martie 2025, când expiră actuala schemă de plafonare. Desigur, lucrurile sunt încă la nivel de discuții și se pot schimba în orice moment.
Scăderea prețului reglementat pentru achiziția centralizată de energie electrică
După cum se știe, în acest moment, prin mecanismul de achiziție centralizată, producătorii pun la dispoziția furnizorilor/distribuitorilor energia pentru o parte din consum la prețul de 450 de lei/MWh, prin acel sistem de alocări anuale și lunare, în funcție de prognoze. Guvernul intenționează să scadă acest preț la 350 de lei/MWh, pe motiv că au scăzut și prețurile din piețe, lucru care îi va afecta desigur în special pe marii producători de stat, mai ales pe Hidroelectrica și Nuclearelectrica.
Reducerea prețului la achiziția de gaze
Actualul sistem de prețuri plafonate pentru clienții casnici presupune că societățile Petrom și Romgaz sunt obligate să pună la dispoziția furnizorilor, pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică ai populației, gaze românești la prețul de 150 de lei/MWh. O situație care acum a devenit destul de convenabilă pentru cei doi mari producători, în condițiile în care prețul pieței este destul de des sub acest nivel de 30 de euro/MWh – ba a ajuns și la 24-25 de euro pe piețele europene, pe unele contracte, iar potrivit legislației actuale, cele două companii nu plătesc impozitul suplimentar pentru aceste cantități. Intenția este de a scădea acest preț de achiziție – nu știm încă până unde – sau de a stabili un sistem prin care achiziția să se facă pe un tip de mecanism cu preț variabil, în funcție de cotații. Intenția finală este de a scădea și mai mult prețul final din factură, care a fost, în unele luni, deja sub plafonul de 0,31 lei/kWh de gaz, la populație, cu tarife și taxe.
Scăderea plafonului “mare” la energie electrică
La acest capitol, calculele nu sunt încă finalizate. Însă, pe fondul scăderii prețurilor din piețe, intenția este de a se reduce plafonul de 1,3 lei/kWh, cel plătit de clienții casnici cu consum mare (mai puțin de 10% din numărul total de clienți) undeva la 1,1 lei/kWh, coroborat și cu scăderea prețului din MACEE și cu scăderea prețurilor din piață. De asemenea, se mai discută cu certitudine și despre o potențială reducere a acestui plafon de 1,3 lei/kWh și pentru industrie, dar încă nu este stabilit un nivel cert. Guvernul ar dori o coborâre a prețului maxim plafonat pentru industrie spre nivelul de 1 leu/kWh pentru tot consumul.
MACEE ar putea să nu mai fie obligatoriu
Una dintre prevederile din viitoarea legislație ar fi ca actualul mecanism de achiziție centralizată să nu mai fie obligatoriu pentru producători, cel puțin în teorie. Totuși, ar putea fi pusă o suprataxă la vânzarea de energie în altă piață la termen în afară de MACEE (unde nu există suprataxare) astfel ca producătorul să fie totuși tentat să vândă și pe MACEE
Continuarea schemei de plafonare, până în 2026
Separat de cele de mai sus, mai multe surse ne-au spus că Executivul intenționează să mențină schema de plafonare încă un an, până în primăvara anului 2026, deși acest lucru ar putea fi destul de complicat de făcut, întrucât se va lovi clar de opoziția Comisiei Europene în condițiile în care nu mai sunt argumente pentru a menține piața reglementată. Mecanismul ar urma să funcționeze însă diferit, iar discuțiile nu sunt încă finalizate. Din ce se vorbește acum, Guvernul ar dori să liberalizeze într-un fel piața pe segmentul de producție – cumva MACEE va dispărea – iar producătorii vor vinde liber energia – cel mai probabil se va menține un nivel de suprataxare (acum este 100% peste prețul de 450 de lei/MWh).
Însă, prețul ar continua să fie în continuare plafonat atunci când îl vinde furnizorul clientului final, lucru care, din ce știm deja, îi nemulțumește pe furnizori, pentru că, la plafoanele “mici”, mai ales cel de 0,68 lei/kWh – la care Guvernul nu este dispus să renunțe – statul tot va avea de compensat furnizorul (energia nu pare ajunge curând la 100 de lei/MWh în piață pentru ca prețul final să “stea” sub plafonul maxim). Iar statul plătește destul de greu.