Ce potenţial tehnic au regenerabilele în România şi în restul zonei Europei de Sud-Est

Din punct de vedere tehnic, zona Europei de Sud-Est are un potenţial ridicat de dezvoltare a capacităţilor din surse regenerabile, potrivit unui studiu al Agenţiei Internaţionale a Energiei Regenerabile (IRENA), făcut public în noiembrie.

IRENA a comandat un studiu referitor la potenţialul de energie regenerabilă în anul 2017, iar rezultatele lui, prezentate acum, arată că Europe de Sud Est (SEE) are vaste resurse de energie regenerabilă neexploatate.

Iată situaţia în detaliu

Ape

În ciuda faptului că are o capacitate hidroenergetică instalată de peste 22 GW, regiunea are în continuare cel mai mare potențial hidroenergetic rămas neexploatat din Europa, deoarece bazinele sale fluviale au rămas în mare parte nedezvoltate. Potențialul tehnic al hidroenergiei este estimat la 522 PJ pe an. Un Petajoul este echivalentul a circa 278 GWh.

Sunt în diverse faze de proiect circa 140 mari centrale hidroenergetice, cu o capacitate de peste 10 MW fiecare şi alte peste 2.700 în diverse proiecte mici, dar utilitatea lor a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării. În ultimii ani a crescut mai ales opoziţia faţă de construcția microhidorcentralelor, în principal în Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia. Parteneri locali şi ONG-urile au solicitat un set de principii pentru ca hiddroenergia să se dezvolte durabil, iar principa solicitare a fost aceea de a se prioritiza investiţiile-banii să meargă întâi în reabilitarea capacităţilor existente.

De altfel, un studiu comandat de UE în 2016 pe marginea utilizării energiei hidro în Balcanii de Vest a concluzionat că priorităţile sunt reabilitatea şi modernizarea unităţilor existentre, iar investiţiile greenfield ar trebui să se concentreze pe proiectele mari, nu pe microhidrocentrale, care au un impact mare asupra mediului dar infim asupra creşterii producţiei de energie electrică.

Soare

Iradierea orizontală globală, un parametru cheie în calculul potenţialul solar pentru industria fotovoltaicelor, este mai mare în partea de sud a regiunii, unde atinge peste 4kWh/metru pătrat/zi. În partea de nord a regiunii, deci în mare a parte a României, resursele de soare sunt mai modeste, de până la3 kWh/ mp/ zi, dar sunt ceva mai bune, sau, oricum, identice cu cele unor ţări care au implementat fotovoltaice la scară mare, cum ar fi Germania. Potenţialul tehnic de energie fotovoltaică ar fi de circa 245 PJ, în toată regiunea SEE.

Vânt

IRENA notează că toată regiunea SEE are o resursă eoliană bună, cu vântul care suflă cu viteze medii cuprinse între 5,5 metri pe secundă (m/s) şi 7 m/s, la o altitudine de 100 de metri. Un avantaj apare şi din cauza reliefului variat-sunt şi munţi şi zone de coastă, care cresc vitezele medii ale vântului.

Zona costieră estică a regiunii (parte din România şi Republica Moldova) au cele mai bune resurse eoliene, cu viteze medii ale vântului cuprinse între 6 şi 7 m/s. Zona coastei Adriaticii (Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația) au cam acelaşi potenţial, calculat ca viteze medii ale vântului, dar apare o problemă legată de refaelele prea puternice care apar regulat (vânturi cu viteza la rafală între 150 și 200 de kilometri pe oră), care pun presiuni suplimentare pe turbine. IRENA notează că doar în statele membre UE din zonă resursa de vânt este folosită mai aproape de potenţial, nu şi în celelalte.

În total, potenţialul eolian al zonei SEE este de 1.436 PJ. Revenind la conversia de mai sus (1 PJ=278 GWh), ar reveni un potenţial tehnic anual de 339 TWh.

Totuşi, agenţia notează că un potenţial tehnic bun este o condiţie necesară dar nu suficientă pentru dezvoltarea la scară largă a proiectelor energetice. Alte lucruri de care se ţine seama sunt limitările economice pe partea de ofertă, constrângerile pieţelor şi lanţurile de aprovizionare adecvate.

Puteţi vedea potenţialul tehnic regenetabil al fiecărui stat din regiunea Europei de Sud-Est în tabelul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *