Rafinăria pe care au cumpărat-o este pe pierdere, programele de restructurare și modernizare costă, diferendul de jumătate de milliard de euro cu statul roman încă nu a fost rezolvat, dar KazMunaiGaz nu regretă achiziția grupului Rompetrol: piața europeană este mult prea importantă pentru țițeiul kazah.
“Am avut anumite pierderi, câștigul este mai mic decât am fi sperat, dar, totuși, nu regretăm achiziția. Această tranzacție va fi profitabilă din punct de vedere economic, activul este valoros” le-a spus jurnaliștilor kazahi Kairgeldy Kabyldin, directorul general al KazMunaiGaz, compania națională petrolieră din Kazahstan, referindu-se la achiziția Rompetrol. Amintim că anul trecut, pierderile nete ale rafinăriei Petromidia au fost de 193 de milioane de dolari.
Oficialul kazah a explicat că investițiile KazMunaiGaz în grupul Rompetrol și implementarea programului de reducere a costurilor au ajutat Rompetrol să facă față crizei. În 2009, cheltuielile totale ale grupului au fost reduse cu 180 de milioane de dolari, în 2010 cu 30 de milioane iar în acest an este planificată o reducere cu 90 de milioane de dolari.
De asemenea, restructurarea companiilor din grup nu s-a încheiat încă. Până acum, din cele 58 de companii ale grupului, 12 au fost închise sau vândute, 11 sunt în proces de lichidare, șase fac obiectul unor fuziuni sau achiziții, și au mai fost înființate două companii noi. Până la sfârșitul lui 2012, grupul va mai avea doar 25 de companii.
“Ca rezultat al investițiilor în grupul Rompetrol, am reușit să păstram activele acestei societăți, în contextul crizei globale și vom finaliza în acest an programul de updatare și de extindere a rafinăriei Petromidia (program total estimat la 358 de milioane de dolari)” a mai spus Kabyldin, menționând că, prin Rompetrol, compania kazahă a putut intra pe 12 piețe europene, cu o populație cumulată de peste 300 de milioane de oameni.
Exact această expanisune reprezintă unul din punctele maxime de interes pentru KazMunaiGaz, compania petrolieră a unei țări cu o producție de 80 de milioane de tone de țiței, dintre care 71 de milioane sunt destinate exportului. “Obiectivul nostru final este să găsim o capacitate de procesare egală cu cantitatea de țiței pe care o livrăm Europei Occidentale. Și un lanț de distribuție pe măsură, de la sondă până la pompă, care să nu depindă de nimeni” spun kazahii.
Datoria către statul roman încă se negociază
KazMunaiGaz a moștenit, odată cu achiziția Rompetrol, și datoria de 575 de milioane de euro către Guvernul României, pe care a ales să o plătească doar parțial (75 milioane) iar restul să fie convertită în acțiuni ale rafinăriei intrate în posesia statului român. Se știe că Guvernul de la București se opune acestei soluții și că cere plata datoriei cash, opunîndu-se până acum pe toate căile conversiei prin care a devenit acționar la Petromidia. Oficialii kazahi au admis că sunt în negocieri cu Guvernul roman pentru a plăti o parte din datoria convertiră, răscumpărând o parte din acțiunile intrate în posesia statului. “Imediat ce vom ajunge la o înțelegere, o vom anunța” a spus Tolegen Bozzhanov, director la KazMunaiGaz și președinte al grupului Rompetrol