CE Oltenia vinde deja energie cu livrare în anul 2024

Complexul Energetic Oltenia a încheiat mai multe contracte de vânzare a energiei în avans, iar unul dintre ele este cu livrare în 2024, o premieră, potrivit datelor de pe platformele OPCOM.

CE Oltenia a încheiat ieri pe piața de contracte bilaterale PCCB LE Flex găzduită de OPCOM un contract de livrare de energie bandă, pentru anul 2024, cu Renovatio Trading. Complexul a plasat o ofertă de vânzare a 5 MW bandă pentru tot anul 2024, la prețul de 270 de lei/MWh, iar traderul a acceptat această ofertă.

Cantitatea nu este, evident, foarte mare – 43.920 MWh, dar este pentru prima data când vedem producătorul de energie pe cărbune din Oltenia asumându-și un contract de livrare de energie electrică atât de departe în viitor – peste patru ani.

Nu este singurul contract forward încheiat de CEO pentru viitorul mai îndepărtat, Cu zi înainte, producătorul a încheiat un alt contract, tot cu livrare a 5MW bandă, cu același trader, Renovatio, pentru întreg anul 2023. Prețul este de 271 lei/MWh pentru cei 43.800 MWh livrați în baza acestui contract în 2023.

Iar la 5 februarie, CEO încheia pe aceeași platformă două contracte de vânzare de energie cu livrare, atenție, pe o perioadă de doi ani, o practică mai puțin întâlnită, cu același cumpărător, Nova Power and Gas, un furnizor roman de energie electrică ce s-a făcut remarcat în ultimul timp prin prețuri mici pe piața recent liberalizată a energiei pentru casnici.

Primul contract, tot 5 MW bandă, presupune livrarea în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023, a 87.600 MW la prețul de 270 de lei/MWh. Al doilea, 10 MW bandă, a fost încheiat tot la prețul de 270 de lei, și presupune livrarea a 175.200 MWh tot pe doi ani, în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023.

CE Oltenia se află într-o situație dificilă, pe fondul creșterii alarmante a costului cu poluarea. Compania este vizată de un plan de restructurare, care presupune pentru început un ajutor de stat de 1,3 miliarde de euro întins pe mai mulți ani, dar care presupune închiderea mai multor cariere miniere și a unor grupuri pe cărbune și înlocuirea lor cu grupuri pe gaz și panouri fotovoltaice. Planul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, care a anunțat recent că a deschis o investigație aprofundată pe această temă.

CE Oltenia este al doilea pRoducător de energie electrică din țară, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica. Compania grupează centralele pe lignit Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, și 11 cariere miniere.

1 Comment

  1. Pretul nu este cel care credeti dvs. ca este, 270 sau 271. Daca ar fi fost atat, ar fi fost bataie pe energia aia – ganditi-va doar la faptul ca mai sunt trei ani, doar inflatia va adauga 15-20 lei pana atunci si mai sunt atat de multe variabile si necunoscute. Studiati atent oferta – este una cu formula de ajustare a pretului.
    Este o oferta corecta dar, de fapt, nu stie nimeni cat o sa fie pretul. Va fi un pret diferit pentru fiecare luna din anul de contract si se va sti de-abia atunci, la inceputul fiecarei luni, cat va fi pretul.
    Dincolo de aceasta observatie, sa-i zicem tehnica, felicitari – atat publicatiilor, cat si dvs. personal, d-le Nicut. Ati evoluat extraordinar de mult in doar cativa ani, iar lectura articolelor a devenit nu doar o placere, ci realmente un exercitiu foarte util chiar si pentru cei care sunt in mijlocul actiunii, sa zic asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *