Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie electrică din România, va plăti, pentru producția estimată a acestui an, circa 1,6 miliarde de lei, sumă în creștere față de cea de anul trecut.
“Anul trecut am plătit 1,45 miliarde de lei, anul acesta estimăm 1,6 miliarde de lei. Anul trecut, a însemnat 9,3% din cifra de afaceri, anul acesta vom trece peste 51% din cifra de afaceri. Ce puteam face cu acești bani? Puteam construi un grup nou, pe gaze, de 250 MW, în fiecare an”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, la o conferință organizată de ziarul Bursa.
Directorul CEO a admis că nu poate transfera toate costurile cu emisiile în prețul energiei vândute, dar a spus că, fără aceste costuri, unele grupuri termo pe care le operează compania produc la un cost aproape de costul Hidtroelectrica.
“Trebuie să găsim soluții și sunt soluții. Vom investi în construcția celor două grupuri pe gaze (cel de la Craiova 2 și unul la Turceni), vom investi în panourile fotovoltaice, ca să fim competitivi pe piața de energie” a spus Boza.
El a explicat că, odată cu intrarea în piață a celor două grupuri pe gaze, concomitent cu retragerea a trei grupuri pe cărbune, emisiile vor scădea de la 0,94 certificate/MWh la 0,7 certificate/MWh. “Este o scădere semnificativă, și este conformăm abordăriii europene, de decarbonizare”.
În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de euro de la şase bănci.
În acest moment autoritățile de la București elaborează un proiect prin care CE Oltenia să poată recupera costurile cu aceste certificate, care va trebui avizat de Comisia Europeană, dar nu există încă detalii.
CEO, al doilea producător de energie electrică al României, are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2.
Si daca UE aproba , peste 1-2-3 ani ce faceti dle director ?