Complexul Energetic Oltenia va funcționa cu cele șapte grupuri energetice pe baze comerciale și în anul 2023, a dclarat directorul general al companiei, Daniel Burlan, la o conferință organizată de publicația “Focus Energetic”.
“În planul de restructurare se prevedea închiderea grupului 3 de la Rovinari și a grupului 7 de la Turceni. Închiderea grupului 3 era corelată cu deschiderea grupului 5, la Rovinari, dar la grupului 5 a întârziat procesul de modernizare, știți ce probleme a avut contractorul Romelectro, iar grupul 7 de la Turceni era în ordinea de merit ultimul grup.
Doar că a apărut această situație (criza energetică – n.red.) iar aceste grupuri trebuie să fie trecute în rezervă tehnică. Ele vor fi menținute în stare de funcționare și, la cererea Transelectrica, pot fi puse în funcțiune.
Situația actuală ne cere ca aceste grupuri să aibă producție și în 2023, ele vor fi prevăzute cu producție, pentru că regimul de funcționare al CEO va fi cu cinci grupuri din șapte, la cinci grupuri în funcțiune trebuie să avem și grupuri în rezervă – fiecare grup are perioada sa de reparații anuale și de rezervă”, a spus Burlan.
“Atâta timp cât compania nu solicită creșterea ajutorului de restructurare, putem funcționa în condiții comerciale cu aceste grupuri”, a spus șeful CE Oltenia.
În aceeași ordine de idei, centralele au cărbunele asigurat, în stocuri fiind circa 900.000 de tone, peste obligația de 735.000 de tone, iar directorul CE Oltenia spune că și după iarnă stocurile vor fi la un nivel ridicat pentru că producția curentă a carierelor asigură stocurile necesare pentru funcționarea grupurilor energetice în această iarnă.
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2.595 MW. Termocentrala Craiova 2 a fost externalizată, iar acum compania desprinsă din CEO se numește Electrocentrale Craiova.