CE Oltenia urmează să primească de la buget alte 80 de milioane de euro, pentru plata certificatelor de emisii pentru acest an

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, urmează să primească un nou grant pentru plata certificatelor de emisii aferente prodcuției de energie electrică.

Grantul, în valoare de 386 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro), parte a mecansimului din planul de restructurare al companiei convenit cu Comisia Europeană ar urma să fie acordat potrivit unei Hotărâri de Guvern, pusă în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Cităm din proiect:

Art. 1. – Se aprobă acordarea ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia” SA în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2024.

Art. 2. Ajutorul de stat prevăzut la art.1 în valoare totală 386.635.925 lei pentru anul 2024 se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru finanțarea:

a) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2024;

b) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2024,corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2025.

Amintim că, potrivit legislației europene, producătorii de energie din surse fosile trebuie să cumpere certificate de emisii de CO2, iar în cazul centralelor pe cărbune, raportul este de circa un certificat pentru fiecare MW produs. Companiile trebuie să facă dovada achiziției acesor certificate în luna aprilie a anului următor celui în care au produs energia electrică. În caz contrar, plătesc o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat care nu a fost achiziționat, pe lângă obligația de a-l cumpăra.

Până acum, CE Oltenia a primit de la buget 867 de milioane de euro (fără alocarea de acum), pentru ca producătorul de energie să poată cumpăra certificatele fără de care nu mai putea funcționa.

La momentul redactării acestui text, pe piața EEX spot, prețul unui certificat este de 60 de euro, în scădere accentuată (în trecut s-a apropiat de 100 de euro), dar nu știm câte certificate a cumpărat sau mai mare de cumpărat CE Oltenia.

CE Oltenia trece printr-un program de restructurare care presupune închiderea treptată a grupurilor pe cărbune până în 2030, și înlocuirea lor cu două centrale pe gaze și cu parcuri fotovoltaice.

Citește și:

Ultimul grup al termocentralei Ișalnița a fost oprit la 1 ianuarie. “Se respectă la virgulă programul de închidere, dar punerea în funcțiune a instalațiilor noi e mult întârziată”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *