Guvernul a decis trecerea în conservare, pentru trei ani, a două grupuri de 660 MW, pe lignit, de la CE Oltenia

Guvernul a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de trei ani sau chiar scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, astfel, prin modificările aduse OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc în conservare sau se scot din exploatare 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit.

„Acestea se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau chiar se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Trecerea în conservare se realizează în baza unui plan de conservare, elaborat de către operatorul economic şi avizat de ministerul de resort”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că este vorba despre modificările solicitate de către partenerii europeni pentru intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea, prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului, angajament asumat prin reforma pieţei de energie electrică.

De asemenea, modificările aduse Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor vizează asigurarea de staţii de încărcare pentru parcare (1 din 5 locuri de parcare) aferente clădirilor rezidenţiale multifamiliale.

„Clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră, dacă au peste 10 locuri de parcare vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea staţiilor de încărcare a vehiculelor electrice”, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că aceste modificări ale dispoziţiilor legale se realizează la solicitarea Comisiei Europene în vederea închiderii celei de-a doua cereri de plată din PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *