CE Oltenia rămâne cu trei centrale. CET Craiova 2 va fi externalizată începând cu anul viitor

CET Craiova 2, una dintre cele patru centrale termoelectrice ale Complexului Energetic Oltenia, va fi externalizată și va fi operată de o nouă companie, în care acționar va fi  Consiliul Local Craiova.

“Energia termică nu este core business pentru noi, noi producem cărbune și punem pe piață energie electrică. Am luat decizia să externalizăm această centrală. Facem un joint-venture, o nouă companie, căreia noi în externalizăm centrala iar Consiliul Local vine cu restul”, ne-a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia.

Ea a mai spus că acest plan este mai vechi, iar externalizarea centralei, care este inclusă în planul de restructurare al Complexului, se va face efectiv vara viitoare. Pe lângă active și salariați, CE Oltenia va veni și cu capital de lucru în noua companie.

Oficialul CE Oltenia crede că prin această soluție va avea de câștigat orașul pentru că noua societate poate beneficia de fonduri pentru a dezvolta grupuri noi de producție de energie termică pe gaz și pentru a reabilita sistemul de termoficare.

În acest moment, Termo Craiova, compania aflată în subordinea autorităților locale, este în insolvență, și, potrivit Lăcrămioarei Pințea, datoria totală neplătită pentru energia termică livrată de CE Oltenia și neplătită se ridică la circa 250 de milioane de lei, datorie veche acumulată înainte de insolvență, bani care cel mai probabil nu vor mai fi recuperați niciodată. Totuși, în ultimul timp se plătește factura curentă.

CET Craiova 2 este una dintre cele patru centrale ale Complexului Energetic Oltenia, alături de Rovinari, Turceni și Ișalnița. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, centrala are două grupuri de 150 MW, în cogenerare, și două CAF (cazan apă fiebinte), cu o capacitate de câte 100 Gcal/oră.

1 Comment

  1. Începutul sfirsitului clasic! Așa s-a procedat cu toată economia acestei țări, sfarimitare după care praful și pulberea! Lăcrămioara, ca și alte lacrimi perindate prin consiliile, comitetele și consiliile CEO declară ce i se spune ca să mai rupă pinzele de păianjeni apărute pe activitățile și grijile chipurile care ii macină pe cei care conduc🤧! Cind, curind de altfel, nu va mai ramine nimic în picioare din CEO ce va mai transmite Lăcrămioara? Ce a gătit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *