CE Oltenia primește de la bugetul de stat 90 de milioane de euro pentru plata certificatelor de emisii

Complexul Energetic (CE) Oltenia va primi de la bugetul de stat, cu titlu de împrumut nerambursabil, 453 de milioane de lei pentru plata certificatelor de CO2 în acest an, potrivit unui proiect de Hotârâre de Guvern pus în dezbatere publică.

Cităm din nota de fundamentare a proiectului de act normativ:

Prin proiectul de act normativ se supune aprobării acordarea ajutorului de stat de restructurare sub formă de grant pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră în anul 2023, potrivit Deciziei Comisiei Europene nr.C (2022) 553 final din 26 ianuarie 2022.

Ajutorul de stat în sumă totală de 453.500 mii lei pentru anul 2023 se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, aprobat prin Legea nr.368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023.

Ajutorul de stat de restructurare pentru anul 2023, care face obiectul prezentului proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea unui ajutor de de stat de restructurare în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia” S.A.

Un ajutor promis de mult

CE Oltenia, ca orice producător de energie electrică din cărbune trebuie să facă dovada achiziției a câe un certificat de emisii pentru fiecare MWh de energie electrică livrat anul trecut. Cum prețul acestor ceriticate a tot crescut – acum sunt în jur de 87 de euro, compania a tot primit sprijin de la buget pentru plata lor. Potrivit planului de restructurare/decarbonare convenit cu Comisia Europeană, Guvenul României acordă circa un miliard de euro în perioada 2021-2025 pentru a ajuta compania să achiziționeze aceste certificate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *