CE Oltenia mai încearcă o dată: nouă ședință AGA în ianuarie pentru construirea parcirilor fotovoltaice și a centralei pe gaze de la Turceni, cu Tinmar

Acționarii Complexului Energetic (CE) Oltenia vor decide, în ședința din 6 ianuarie, constituirea companiilor de proiect care ar urma să deruleze proiectele parcurilor fotovoltaice și a centralei pe gaze de la Turceni, potrivit convocatorului AGA actualizat.

Convocatorul AGA vorbește despre “aprobarea acordurilor acționarilor între societatea Complexul Energetic Oltenia SA și societatea Tinmar Energy SA, în forma rezultată ca urmare a continuării procedurii de selecție și a negocierilor”, pentru proiecte.

Este vorba despre centrala pe gaze de la Turceni, de 475MW, parcurile fotovoltaice de la Rovinari, Turceni și de pe haldele de la Pinoasa și Bohorelu, în total 280 MW.

AGA extrordinară a CE Oltenia, companie controlată de stat și unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, a respins în octombrie, in corpore, toate asocierile care urmau să fie făcute cu Tinmar pentru a se construi noile proiecte energetice decise prin planul de decarbonare al CE Oltenia. Asocierea fusese demarată încă din vară.

La finalul lui noiembrie, aceeași AGA extraodinară a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pentru implementarea proiectelor. “Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național”, a informat atunci CE Oltenia printr-un comunicat de presă.

Proiectele, care fac parte din planul de restructurare al companiei, beneficiază de finanțare europeană, prin Fondul de Modernizare.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deține 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2595 MW  Principalii acționari sunt Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Citește și:

Închiderea a două termocentrale pe cărbune din Oltenia se amână, din cauza crizei energetice și a războiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *