CE Oltenia continuă demersurile pentru grupul nou pe cărbune de la Rovinari, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene

Complexul Energetic Oltenia nu renunţă la ideea construirii grupului termo nou, pe cărbune, de 600 MW, de la Rovinari. La şedinţa AGA din iulie, acţionarii vor aproba mandatul pentru primele negocieri cu investitorul chinez.

Iată ce scrie în convocatorul AGA:

„Aprobarea accordării mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.

Nota de informare privind negocierea clauyelor Contractului de Superficie, Uz şi Servitute pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”

Noul grup pe cărbune de la Rovinari, care urmează să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, este o investiţie de circa un milliard de euro, care apare ca prioritate inclusiv în Strategia Energetică Naţională. Primele negocieri au început în anul 2012, discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la finalul anului trecut.

Comisia Europeană a cerut recent României să revizuiască planul integrat de energie şi mediu trimis în prima sa formă Bruxelles-ului, ]n sensul creşterii de la 27,9% la 34% a ţintei ponderii regenerabilelor în consumul de energie al ţării, la orizontul anului 2030.

„Întreg sectorul energetic trece prin şocuri uriaşe, iar noi, România, suntem supuşi la unul dintre cele mai mari, să zicem, teste de stres, în sensul că decizia de acum două zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabilă din totalul energiei înseamnă că vom pune între paranteze cu o viteză uriaşă cărbunele”, a declarat, după recomandarea Comisiei, Iulian Iancu, parlamentar PSD, şeful Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, pe unde trec toate propunerile de lege referitoare la sectorul energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *