CE Oltenia are de plată 1,2 miliarde de lei în contul certificatelor de carbon din 2018

La nivelul CE Oltenia, suma cheltuita cu achizitia certificatelor de CO2, in perioada iulie 2012 (data infiintarii companiei) – decembrie 2017, este de cca 1,9 miliarde lei, iar, ca urmare a evolutiei pietei EU ETS din cursul anului anterior, valoarea totala a certificatelor aferente anului 2018 ajunge la suma de cca 1,2 miliarde lei, se arată într-un comunicat al companiei.

2018 este anul record pentru piata certificatelor de carbon (EU ETS), conform informatiilor despre ultimele modificari ale preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, mai spune CEO. Anul s-a încheiat la pretul de 25,10 € / t CO2, valoare mai mult decat tripla fata de cea din ianuarie.

Într-o declaraţie de la jumătatea lunii trecute, directorul general al CEO, Sorin Boza, a spus că producătorul de energie a terminat anul trecut în pierdere, din cauza preţului acestor certificate.

„Comisia Europeană a estimat, la începutul anului 2018, un preţ de 8 euro pe certificatul de emisii, estimare pe baza căreia noi ne-am construit bugetul. Acest preţ a ajuns la 22 de euro. Diferenţa reprezintă o pierdere financiară imensă, care depăşeşte rezultatul operaţional pozitiv, iar, per total, ieşim pe minus”, a spus oficialul CE Oltenia.

CEO trebuie să cumpere 0,92 certificate pentru fiecare MWh produs şi trebuie să facă dovada achiziţiei certificatelor de CO2 aferente producţiei anului trecut la finalul lui aprilie 2019.

CEO are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *